Skip to main content

Franska Vinvägar

Franska Vinvägar

Champagne-Loire-Bourgogne-Alsace

9 dagar

Bienvenue à France! Välkomna till Frankrike. På denna resa för livsnjutare riktar vi framförallt in oss på det sprudlande champagne. det romantiska Loire och det betömda Bourgogne med sitt breda vinutbud med all sin fyllighet och komplexitet. Färden går sen till vidare till de lättare Alsacevinerna. Denna resa ger utrymme både för gemensamma vinprovningar och egna utforskningar i vinets underbara värld.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Bramsche

  Via våra anslutningsorter tar vi oss över Öresundsbron för vidare färd genom Danmark ner till Rödby där vi tar färjan till Puttgarden. Vi fortsätter sedan genom Tyskland förbi Lübeck, Hamburg och Bremen. Med stopp för fika och lunch når vi på kvällen Bramsche där middag och övernattning väntar. Ca 60 mil.

 • Dag 2: Bramsche-Epernay

  När vi ätit frukost tar vi plats i bussen igen och fortsätter söder ut. Färden går nu förbi Düsseldorf ner mot Belgiska gränsen vid Aachen. Vi fortsätter genom Belgien ner till den franska gränsen. Här åker vi in i champagnedistriktet och tar oss in till Epernay. Här ska vi bo två nätter i Epernay på Hotel de Champagne. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på restaurang bredvid hotellet. Ca 60 mil.

 • Dag 3: Champagne

  Efter frukost är det dags för en första champagne provning denna blir naturligtvis i Eperney där de finaste vinhusen i Champagne återfinns. Det blir Charles Mignon i Epernay som vi besöker. Vi börjar med en rundtur och får sedan prova två sorters champagne. Det blir sedan en utflykt till Reims huvudorten i champagne. Vi bekantar oss med staden och ser bland annat kyrkan där de franska kungarna brukade krönas. Vi får lite fri tid orten samt gör ett besök på Trois Puits längs vägen där vi visas runt på Champagne Larnaudie-Hirault samt får prova tre sorters champagne. Dagen avslutas med en gemensam middag i Epernay.

 • Dag 4: Epernay-Tours

  Då var det dags att ta farväl av Reims och resa västerut. Efter att ha passerat Paris utkanter viker vi av söderut och vid Orleans träffar vi för första gången på floden Loire. På sin väg från Frankrikes östra bergsområden flyter den här lugnt genom det bördiga landskapet. När vi följer floden västerut tjusas vi av intensiv grönska och det är tätt mellan lantliga gods, pampiga slott och generösa vingårdar. Vi stannar förstås vid ett av slotten; Chateau DÁmboise och njuter av dess skönhet och den vackra trädgården. Slottet är känt bl.a. för sitt kapell till minne av Leonardo da Vinci och från slottsterrassen har vi en underbar utsikt över staden Amboise och Loire. Efter en innehållsrik dag anländer vi på kvällen till Tours, huvudort i Loiredalen. Här ska vi bo två nätter på Ibis Tours Centre Gare Hotel. Det är en mycket vacker stad med lummiga parker och charmiga serveringar och en gammal stadsdel där smala gränder flankeras av välbevarade korsvirkeshus. Vi avrundar dagen med en gemensam middag på hotellet. Ca 38 mil.

 • Dag 5: Loiredalen

  Idag utforskar vi Loiredalen lite närmare och är man här måste man besöka ett slott. Strax väster om Tours ligger Château de Villandry med sina fantastiska trädgårdar. Slottet fullbordades på 1500-talet och ståtar i praktfull renässansstil. Denna magnifika egendom ägnar vi vår uppmärksamhet under förmiddagen när vi tittar in i slottet och häpnar över den omkringliggande färgstarka trädgårdskonsten. I Loiredalen är det framförallt vita viner som produceras och i eftermiddag väntar ett besök på Chateau Gaudrelle i Rochecorbon. Här jobbar man helt ekologiskt och vi får en rundvisning och provning av deras fina viner.

 • Dag 6: Tours-Beaune

  Idag reser vi in i Bourgogne. Här är man rika både på historia, kultur och gastronomi och man har lyckats att överföra detta till ekonomin och industrin. Här finns några av världens dyraste viner. Vingårdarna är oftast små och jobbar tillsammans. Vi besöker i eftermiddag Jean Marc Brocard och märker snart hans passion för vin när vi får en rundvisning på vingården i Chablis. Han äger ca 100 ha och har gradvis lämnat över produktionen till sin son Julien. Vi får prova fem viner ifrån detta distrikt som är världsberömt för sina lätta friska viner. Färden fortsätter sedan genom Bourgogne och anländer på kvällen till Beaune där vi ska bo två nätter på Ibis Beaune Centre. Vi avslutar dagen med att promenera till en lokal restaurang för en gemensam middag. Efter kvällens middag lockar kanske en promenad för att bland annat se det vackra Hotel Dieu.

 • Dag 7: Bourgogne

  Bourgogne var ett berömt vinområde redan på medeltiden och dess viner har serverats i de europeiska hoven i flera hundra år. Det är framförallt kungen och drottningen av druvor- pinot noir och chardonnay som odlas här, men den mycket omväxlande jordmånen och top0grafin sätter stor prägel på vinerna och ger dem en mycket skiftande karaktär som sen fördjupas under lagringen. Vi börjar dagen med att ta oss till den lilla byn Echevronne där vi besöker Domaine Lucien Jacob. Det var över trettio år sedan barnen tog över ansvaret för vingården som har fortsatt hålla toppklass. Vi märker ganska snart att det är en kvalitetsvingård vi besöker och får prova fyra av dess viner.
  Vi återvänder sen till Beaune som ligger i hjärtat av Bourgogne. Här finns medeltidahus, kullerstensgator och mysiga innergårdar. För att inte tala om under staden, där kilometerlånga gångar lagrar miljontals vinflaskor. Det är flera kända vinhus som har sina kontor och källare här och vi återfinner riktigt fina vinaffärer och vingårdar på gångavstånd. Efter lunch och promenader på egenhand är det dags för nästa gemensamma vinprovning. Den här gången på ett av de största och äldsta vinhusen i området på Patriarche Pere et Fils inrymt i det gamla nunnekloster i Beaune. Med en audioguide i handen vandrar vi runt i de restaurerade klostret med kilometer långa källare som rymmer över 3 miljoner flaskor. Patriarchet har ett långtidskontrakt med odlare över stora delar av Bourgogne varav flera från Côte d’Or. Rundturen avslutas med en provning av 6 viner. Även idag äter vi middag på en lokal restaurang i Beaune.

 • Dag 8: Beaune-Kassel

  När vi ätit frukost packar vi åter igen bussen och beger oss norrut. Vi har en lång resa framför oss. Färden går genom Alsace där vinodlingarna ligger och solar sig längs bergskedjan Vogesernas sluttningar. I Alsace framställs mestadels endruvsviner vilket är ovanligt i övriga Frankrike. Vinerna är oftast vita och torra men undantag finns förstås. Vi korsar gränsen in till Tyskland och fortsätter förbi Heidelberg upp till Kassel där övernattning och middag väntar på Wyndham Garden Hotel. Ca 75 mil.

 • Dag 9: Kassel-Hemorten

  När frukosten är avklarad tar vi den sista etappen genom Tyskland förbi Hamburg och Lübeck upp till Puttgarden. Här väntar färjan på att ta oss över till Danmark och sen är det bara den sista biten över öarna och Öresundsbron hem till Sverige. Nöjda och glada och kanske med lite tyngre packning säger vi Au revoir för den här gången. Ca 67 mil.

 • Allt detta ingår

  Övernattning i dubbelrum med halvpension. Utflykter enligt program samt entré till Chateau D'Amboise, Chateau de Villandry och sex vinprovningar. Bro-, och vägavgifter, moms samt reseledare.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Hotel Idingshof Bramsche
Adress: Bührener Esch 1, 49565 Bramsche, Tyskland Telefon: +49 5461 8890 Vackert beläget på den lugna landsbygden vid sjön Hasese ligger detta charmiga hotell med bar, restaurang och en trevlig bierga...

Övernattning dag 2 - 4

Hotel de Champagne
Adress: 30 Rue Eugène Mercier, 51200 Épernay, Frankrike Telefon: +33 3 26 53 10 60 Hotellet ligger i centrala Epernay med närhet till berömda Avenue de Champagne, i hjärtat av Champagneregionen...

Övernattning dag 4 - 6

Ibis Tours Centre Gare
Adress: 1 Rue Maurice Genest, 37000 Tours, Frankrike Telefon: +33 2 47 70 35 35 Hotellet ligger nära Tours tågstation. En kort promenad bort ligger Tours centrum, där man kan utforska Plumereau Square...

Övernattning dag 6 - 8

Ibis Beaune Center
Adress: 7 Rue Henri Dunant, 21200 Beaune, Frankrike Telefon: +33 3 80 22 75 67 Ett rent och frächt hotell med gångavstånd till centrum och omgivet av trevliga barer och restauranger. Hotellet har även...

Övernattning dag 8 - 9

Wyndham Garden Kassel
Adress: Heiligenröder Str. 61, 34123 Kassel, Tyskland Telefon: +49 561 52050 Ett stort bra hotell med bar, restaurang, bastu och pool. Det finns dessutom en liten kiosk i foajen. På rummet kan man sjä...