Skip to main content

Italiensk vinresa till Veneto och Treviso

Italiensk vinresa till Veneto och Treviso

9 dagar

Vi åker till Abano Terme vackert inbäddat i mjukt böljande gröna kullar. Här är vinodling en passion. Ett samspel med kärlek och respekt till jordarna, druvorna och det färdiga vinet. Vi får ta del av denna konst och dess nyanser under vinprovningar och rundvandringar på vingårdar av olika slag i Veneto och Treviso.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten – Dessau

  När alla är ombord bär det av över Öresundsbron söderut. Färden går genom Danmark ner till Gedser där vi tar färjan till Rostock. Med stopp för lunch och eftermiddagsfika går färden sen förbi Berlin ner till Dessau där övernattning och middag väntar på Radisson Blu Fürst Leopold. Cirka 55 mil.

 • Dag 2: Dessau-Mils Bei Hall

  När vi avnjutit en god frukostbuffé fortsätter vi söderut förbi Leipzig och Nürnberg vi tar oss genom ett vackert böljande Bayern och München in över den Österrikiska gränsen. Vi fortsätter ner mot Innsbruck. Här strax före Innsbruck ska vi bo en natt på Der Reschenhof i Mils bei Hall. Efter kvällens middag kan det vara skönt med en promenad i omgivningen. Cirka 62 mil.

 • Dag 3: Mils bei Hall– Abano Terme

  Vi lämnar Innsbruck och blickar upp mot Nord-Kettes väldiga bergsmassiv på väg mot den vackra Brenner-Autobahn som leder oss mot Italien. Denna vägsträcka kallas Alpernas drömväg och de norditalienska bergen som kantar vår väg ger oss imponerande vyer. När vi passerat Bolzano väntar en vinprovning på Josef Brigl vingård. Detta är en av de äldsta familjedrivna vingårdarna i Sydtyrolen. Här har man producerat vin sedan 1309 och man har ett brett utbud med allt från lätta, unga viner till mer mogna, eleganta sorter av högsta kvalitet. Under vårt besök provar vi fem av deras viner.
  Vi fortsätter sedan förbi Trento och Vicenza till Padrova. Här strax söder om staden ska vi bo fyra nätter på Hotel Terme Orvieto i Abano Terme. Hit har turister kommit i över två tusen år för att bli friska genom att bada thermalbad och de varma svavelhaltiga källorna som finns här sägs vara de hetaste i Europa. På hotellet finns såväl en stor trädgård som inomhus och utomhus pooler och en spa avdelning med både bastur, turkiskt bad och bubbelpool. Cirka 35 mil.

 • Dag 4: Bardolino

  Nu har vi några härliga dagar framför oss att njuta av Nordöstra Italiens underbara landskap. Veneto kallas vinområdet och här har man oftast den överlägset största produktionen av Italiens 20 vinregioner. Klimatet är varmt och med lagom mycket nederbörd och jordmånen bördig vilket bäddar för hög avkastning. Står det classico på etiketten så kommer vinerna från de högre och bättre lägena i distriktets centrala delar och det är där vi börjar när vi åker västerut mot Gardasjön. Här ligger Bardolino där vi hälsar på Azienda Agricola Ca Bottura. Redan vid ankomsten känner vi att här bor en familj med stor passion för vinodling. De älskar jordarna, frukterna och sitt arbete att framställa vin. Det är ett kall som gått i arv från generation till generation. Vi gör en kort vandring bland olivträden och får en känsla av denna passion, hängivenhet och respekt de har för jorden. Vi fortsätter sedan med att prova fyra av deras viner.
  Härefter åker vi ner till sjön och in till Garda där det blir lite egen tid att strosa runt och äta lunch och njuta av den vackra omgivningen. På eftermiddagen beger vi oss till Lazise där vi ska besöka Masi Tenuta Canova. Vinodlingarna breder ut sig runt sjön och när vi kommer dit möts vi av en fantastisk utsikt som sträcker sig ända bort till Valpolicella-kullarna. Till gårdarna hör även ett torkrum där man torkar druvorna innan de pressas. Man fortsätter sedan till källarna där man låter vinet mogna till den berömda Campofiorin ett kryddigt, mustigt rödvin. Vi avslutar rundturen med att prova tre viner. Vi återvänder sedan till Abano Terme där middag väntar på hotellet. Cirka 26 mil.

 • Dag 5: Euganean kullarna

  Idag håller vi oss i närområdet men gör ändå två vinprovningar. Det här suggestiva landskapet som Euganean kullarna utgör har lockat poeter, författare och konstnärer i århundraden. De gamla bergen är förkastningar och överstiger inte 600 meter. Det har gett dem en speciell biologisk mångfald och mycket skiftande jordmån. Här i utkanten av Arquà Petrarcas mjuka kullar återfinner vi Vini Loreggian. Här är man inne på fjärde generationen vinproducenter och har vi tur så är det den yngsta i familjen, Lisa även hon vinmakare, som tar oss runt bland vinstockarna och berättar gårdens historia och sedan låter oss prova 4 viner med bröd, olivolja och lite charkuterier till. Vi åker sen in till den Medeltida byn där man bevarat den gamla charmen med stenhus, smala kullerstens gator och medeltida murar. Här får vi fri tid att strosa runt och njuta av tillvaron.
  Färden går sedan vidare till Torreglia där vi tittar in på Cantina Bernardi Giovanni. Den här vingården har anor sedan slutet av 1400- talet. Här får vi prova 5 viner tillsammans med en ost och charktallrik.
  Dagen avrundas med middag på hotellet. Cirka 4 mil.

 • Dag 6: Treviso

  Den här dagen har vi valt att åka österut. Vi beger oss då först mot Venedig och sen upp i kullarna ovanför staden till Treviso. Här tar en lokalguide oss runt bland stadens sevärdheter. Liksom i Venedig så är staden uppbyggd på kanaler omringade av vackra palats. Lite speciellt för Treviso är ön Isolla della Pescheria. Den skapades under det österrikiska väldet 1856 mitt i kanalen Cagnan Grande för att ha någon stans att bedriva fiskhandel. Efter rundturen får vi fritid att utforska staden på.
  Här uppe på kullarna odlas den gröna druvan Glera som ger det berömda mousserande vinet prosecco. Det här vinet ger man en andra jäsning i en trycktank så det blir kolsyrat. Vi får veta mer om detta samt prova det vita mousserande vinet när vi på eftermiddagen besöker det imponerande slottet Castello di Roncade utanför Venedig. Här får vi en rundvisning av de ståtliga slottet samt prova fem av dess viner.
  Vi återvänder sedan till vårt hotell för en gemensam middag och sista natt i Italien. Cirka 30 mil.

 • Dag 7: Abano Terme -Ulm

  Då var det dags att packa väskorna och åter bege sig norrut. Vi tar åter vägen över Trento och Bolzano in i Österrike. Det är vackra väger som för oss genom bergen tvärs igenom Österrike in i Tyskland. Här ska vi bo en natt på Inter City Hotel i Ulm. Här äter vi även middag tillsammans. Cirka 53 mil.

 • Dag 8: Ulm - Hannover

  Efter en härlig frukost fortsätter vi vår resa norrut. Det är snabba motorvägar som tar oss förbi Würtzburg, Fulda, kassel och Göttingen. Med stopp för fika och lunch når vi på kvällen Hannover där övernattning och middag väntar på Wyndham Hannover Atrium Hotel. Cirka 55 mil.

 • Dag 9: Hannover – hemorten

  Då var det dags att ta den sista etappen genom Tyskland förbi Hamburg och Lübeck upp till Puttgarden där vi tar färjan till Rödby. Sen väntar färd över de danska öarna och Öresundsbron tillbaka till Skåne. Fördelen med en vinresa med buss till Italien är att vi kan förlänga våra minnen med många goda viner i bagaget.

 • Allt detta ingår

  Bussresa i modern helturistbuss. Övernattning i dubbelrum. Halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag nio. Alla utflykter enligt programmet. Sex vinprovningar. Bro- och färjeavgifter, serviceavgifter, vägskatter, hotellskatter och reseledarservice. Ev. övriga entréavgifter tillkommer.

Karta