Skip to main content

Nostalgiresa

Nostalgiresa med Saab bil museum 

2 dagar

Minnena är många när vi tittar runt på Saab bil museum i Trollhättan. Vi flyttas sedan ännu längre tillbaka i tiden när i går runt på det ståtliga Läckö slott. Detta tillsammans med fallöppningen i Trollhättan och Osterian i Falköping gör det till en trivsam och välsmakande nostalgisk resa.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Trollhättan

  Vi avreser från Skåne på morgonen upp genom södra Sverige och Västergötland. Vi stannar och fikar längs vägen genom det öppna landskapet. Vid lunchtid når vi den mysiga småstaden Trollhättan. Här börjar vi med ett nostalgiskt besök på Saab bilmuseum. Ett bilmärke som gjort ett starkt avtryck i den svenska folksjälen och som vi alla har minnen till.
  Vi tar här efter en närmare titt på staden som ligger utmed Göta Älv och får se älvens betydelse för staden och dess strömförsörjning. Har vi tur får vi se fallöppningen när 300 000 liter vatten forsar ner genom dammluckorna varje sekund. Vi tittar också på slussarna där båtarna får ta sig fram.
  Vi bor centralt i staden på Scandic Hotel Swania. Här avslutar vi dagen med en gemensam middag. Ca 31 mil.

 • Dag 2: Läckö Slott - Hemorten

  Efter frukost beger vi oss till Läckö slott som ligger vackert ute i Vänern. Det är ett ståtligt slott som fick sitt imponerande utseende när det var i släkten de la Gardies ägo. Då det var sparsamt möblerat har det passat utmärkt för olika utställningar men det har numera inretts och dessutom berikats med en förtjusande trädgård. Vi går en rundtur på slottet.
  När vi sen ska söka oss söderut igen passar vi på att göra ett besök på Falbygdens ost. Här finns mer än 150 sorters ost både egen producerad och från lokala producenter. Det finns även marmelader, teer, charkuterier och lite husgeråd att välja på. Kanske blir det något gott eller en trevlig present att köpa med sig hem. Med stopp för fika fortsätter vi hemåt och når Skåne framåt kvällen. Ca 32 mil.

Karta

Hotell

Hotel Scandic Swania Trollhättan
Adress: Storgatan 47-49, 461 30 Trollhättan Telefon: 0520-890 00 Det här eleganta hotellet ligger i en tegelbyggnad, ett kvarter från Trollhätte kanal och 15 minuters promenad från både Trollhättefall...