Skip to main content

Retrovägen, en nostalgitripp av hög klass

2 dagar

För cirka 10 år sedan bildades en förening i Nossebro som ville bevara alla de kulturhistoriskt intressanta exteriörer och interiörer som fanns i orten. Detta intresse har sedan växt till att omfatta flera kommuner och idag kan vi färdas längs Retrovägen och njuta av några av dessa nostalgiska pärlor i forma av museer, butiker, restauranger och inte minst tåg!  

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Nossebro-Alingsås

  Vi avreser från Skåne på morgonen och beger oss norrut. Vi färdas längs E6 upp mot Göteborg. Här går vi på retrovägen som leder från Göteborg till Lyrestad. Egentligen är det flera små slingrande vägar mellan dessa orter med skatter från förr i form av caféer, bensinmackar, butiker, museer och restauranger. Det är en förening som särskilt intresserat sig för 1900-talets kulturarv och som samverkar mellan kommunerna längs denna sträckning för att uppmärksamma dessa pärlor. Högsätet är Nossebro och lagom till lunch tar vi oss in i Nossebro för att äta lunch på restaurang Liljedal. Här är det som om tiden stått stilla och inredningen är intakt sedan 1960-talet när restaurangen öppnades. Vi äter en portion god husmanskost. Härifrån är det bara en kort promenad till Storgatan där det väntar ett besök i Retrolägenheten Andra Våningen. Vi delar upp oss så halva gruppen kan titta in i de charmiga retroaffärerna på Storgatan medan övriga får botanisera i den tidstypiskt inredda trerumslägenheten från 1960-talet. Det är sen inte långt till fika staden Alingsås där övernattning och middag väntar på det anrika stadshotellet Grand Hotel. Cirka 35 mil.

 • Dag 2: Alingsås - Hemorten

  Man kan inte vara i Alingsås utan att fika. Vår guide berättar om de bästa fikaställena så vi vet var vi kan ta vägen för att vara mätta och belåtna innan det är dags för en liten tågresa. Den går på museijärnvägen från Anten till Gräfnäs. När vi kliver av tåget i Gräfnäs är vi nästan i Sollebrunn igen och vi passar på att äta lunch på Gästis som är ett av landets äldsta Gästgifverier innan det åter är dags att bege sig söderut.
  Fyllda av minnen och inspiration från gångna tider vänder vi åter till Skåne. Cirka 33 mil.

 • Allt detta ingår:

  Resa och övernattning i del i dubbelrum med helpension. Entré till Retrolägenheten Andra Våningen och rundtur samt tågresa mellan Anten och Gräfnäs.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Grand Hotel Alingsås
Adress: Bankgatan 1, 441 30 Alingsås Telefon: 0322-67 01 00 Ett anrikt hotell byggt 1911 i hjärtat av den mysiga Kaféstaden Alingsås. Man har en fin restaurang som på sommaren har uteservering. Man ha...