Skip to main content

Färöarna

Färöarna

Paradisöarna i Nordatlanten

6 dagar

Det dramatiska landskapet med 80 000 får och 3,5 miljoner fåglar utsågs inte för inte av National Geografic till världens mest fängslande resmål för några år sedan. Till Färöarna reser du för att uppleva lugnet, naturen, klimatet, floran och faunan. Här är det småskaliga granne med det storslagna och det vilda i naturen ramar in välordnade små pittoreska samhällen. På vår resa får du se det bästa av Färöarna samtidigt som du har tid över för egna strövtåg och aktiviteter.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Skandinavien-Tórshavn

  Vi flyger från vår avreseort Köpenhamn till Vágar, Färöarnas flygplats. Här väntar en buss på att köra oss runt på de vackra öarna. Vi börjar med en rundtur på ön Vagar till de bedårande byarna Bour och Gásadalur. Förr kunde man bara komma till Gásadalur till fots från Bour och över berget men nu går det en tunnel hit. Man har här lyckats bevara den vackra naturen med en obeskrivliga charm. Vi fortsätter sedan till ”världens minsta huvudstad”, Tórshavn, belägen på huvudön Streymoy. Vi beger oss till vårt fina hotell, Hotel Föroyar, ett förstklassigt hotell med vacker utsikt över staden och hamnen. Här ska vi bo under hela resan.

 • Dag 2: Vestmannabjörgini och Fågelfjällen

  På förmiddagen kör vi till Vestmanna och där går vi ombord på båten som ska ta oss till de mäktiga fågelfjällen där vi kryssar mellan de höga fristående klipporna och in i spännande grottor. Båtturen tar ca två timmar vi äter sedan lunch innan vi fortsätter med buss. Färden går nu längs fjordarna Kollafjördur och Sundini, viker av mot nordväst och kör genom Saksunadalur till Saksun. Vi beundrar de vackra vyerna längs hela färdvägen. I Saksun ligger den lilla kyrkan och den gamla kungsbondegården Duvugardur, högt placerade över en klyfta. Gården från 1600-talet är nu museum. Här inne kan man studera hur människorna levde i en avsides by för ca 100 år sedan. I storstugan kurade man skymning (kvöldseta), handarbetade och berättade de gamla sagorna och sägnerna. (Entre till Dúvugarðar 130,-)

 • Dag 3: Strömö och Österö

  Idag reser vi på den natursköna panoramavägen via Eidi till Gjógv. Här är flera utsiktspunkter med obeskrivligt vacker utsikt över Färöarnas högsta berg. Vi ser bl.a. de särpräglade stenformationerna Risin och Kellingin som sägs vara förstenade jättar. I Gjógv tittar vi in i kyrkan innan vi gör en promenad genom byn och tittar på naturhamnen som vatten, väder och vind så fint har anlagt. I Göta tittar vi in i den mycket speciella kyrkan med sin glaskonst av Tróndur Patursson. Nu börjar vi bli hungriga och gör ett lunchstopp i Södarfjörd där vi äter lunch i ett gammalt hus med en betagande vacker trädgård. Som avslutning på dagen gör vi ett stopp i Navia-butiken där man säljer det berömda färöiska garn som använts i generationer till de så populära färöiska tröjorna.

 • Dag 4: Nolsö och Tórshavn

  Efter frukost går vi ner till hamnen för att ta färjan till Nolsö. Den 10 km2 stora ön ligger 20 minuters båtresa från Torshavn. Här står tiden nästan stilla och det finns knappt några bilar. Däremot finns här en stor koloni stormsvalor. Det blir även besök i det gamla bygdemuseet och Jens Kjelds verkstad med uppstoppade fåglar.
  Eftermiddagen är fri i Tórshavn. Vill du shoppa finns här allt från lokalt hantverk till modern design inne på de mysiga gågatorna i den förtrollande lilla storstan. Men man kan också söka sig ut till gallerian SMS eller varför inte besöka ett av konstgallerierna. I småbåtshamnen finns det caféer och på marknadstorget kan man köpa färsk fisk och lokala råvaror.

 • Dag 5: Kirkjuböur

  Cirka åtta kilometer sydväst om Tórshavn vid Velbastadur och Sydradalur är utsikten mot öarna Hestur och Koltur betagande vacker. Vi stannar en stund och beundrar denna, innan vi fortsätter de fyra kilometerna fram till Kirkjuböur, Färöarnas mäktigaste historiska plats. Under medeltiden var här ett religiöst- och kulturellt centrum och år 1120 upprättades biskopssätet här. Inte mindre än tre kyrkor har funnits på platsen och man känner historiens vingslag när man står i den gamla ruinen. Vi har sedan lite egen tid i Torshavn innan vi på kvällen träffas vi för en gemensam avslutningsmiddag på Restaurang Áarstova i Torshavn. Detta är en av de finaste restaurangerna i landet. Inrymd i ett gammalt anrikt trähus serverar man gourmetmiddagar av lokala råvaror.

 • Dag 6: Torshavn-Skandinavien

  Vi kan ta det lugnt på morgonen och njuta av en härlig frukost innan vi packar våra väskor och beger oss mot flygplatsen. Kl 15.00 avgår flyget hem efter några underbara dagar på en fantastiskt vacker ögrupp med en modern befolkning som värnar om sin historia.

 • Allt detta ingår:

  Flygresa t/r Köpenhamn-Torshavn, busstransfer flygplats-hotell t/r, övernattning i dubbelrum inkl. frukost, 3 middagar samt två luncher. Utflykter enligt program, båttur, till Vestmanna och färja till Nolsö. Entré till Gjogv och Kirkjuböur kyrka. Och vår reseledares service under hela resan.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 6

Hotel Föroyar
Adress: 45 Oyggjarvegur, Tórshavn 100, Färöarna Telefon: +298 317500 Ett myckt fint hotell som smälter in i det vackra landskapet tack vare den fantastiske arkitekturen. Man ligger ovanför huvudstaden...