Skip to main content

Finska Pärlor

Finska Pärlor

7 dagar

Vi tar oss fram genom de tusen sjöarnas land. Vi upplever allt från de ortodoxa delarna vid den ryska gränsen till svenskbygderna i väst. Vi ser vattenfall, forsar och stilla sjöar, njuter av utsikten från åsar och torn samt vandrar genom gammal radhusbebyggelse och förbi moderna designhus. Det är ett omväxlande landskap som möter oss på vår färd under den här rundturen genom södra Finland.

Fritextsökning

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
5/8-2024BussHotel FinlandMer än 810 995:-Boka

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Stockholm

  Vi lämnar Skåne på morgonen för färd längs E4 norrut. Vi stannar för fika och lunch längs vägen genom Götaland upp förbi Vättern, Linköping och Norrköping. På sen eftermiddagen når vi Stockholm och går ombord på Viking Lines fartyg där kvällen avrundas med den stora buffén. Härefter lockar kanske lite shopping och en svängom innan sömnen kallar i våra sköna hytter. Cirka 60 mil.

 • Dag 2: Helsingfors-Lappeenranta

  När vi vaknar närmar vi oss Helsingfors och vi avnjuter den dignande frukostbuffén vid inseglingen. KL 10.10 beräknar vi lägga till i Helsingfors vi gör då en rundtur i stan samt får lite fri tid för att äta lunch. Vi ger oss sen ut på en tur på några av Finlands vackraste vägar. Vi börjar längs Kungsvägen som leder österut mot ryska gränsen, till landets äldsta stad-Borgå. Borgå som ligger vid en å som rinner ut i den finska viken var en viktig handelsort en gång i tiden. Ända sedan dess har man varit kända för sina delikatesser. Vi promenerar genom gamla stans smala gränder. Färden går härefter till Karelens södra port Lappeenranta, där vi ska bo en natt på Sokos Hotel Lappee. Vi avslutar dagen med middag på hotellet. Cirka 25 mil.

 • Dag 3: Laappeenranta-Savonlinna

  När vi ätit frukost går färden norrut förbi Imatra som ligger inklämd mellan Saimen och Ryssland vid älven Vouksen. Vi tar oss upp på den 7 km långa Punkaharjuåsen som var en viktig, om än farlig väg en gång i tiden. Man har rustat upp både skyddsrum och skyttegravar som löper utmed åsen och som finnarna anlade efter sin självständighet om i fall att det skulle komma fler anfall från Sverige eller Ryssland. Det är en vacker utsikt som möter oss, i detta av inlandsisen bildade landskap. Även skalden Runeberg har fått sitt minnesmärke här uppe. När vi njutit av utsikten fortsätter vi till Kerimäki där vi återfinner världens största träkyrka uppförd 1847 för att kunna rymma alla byns 3400 invånare. Målet för dagen är Savonlinna där vi ska bo en natt på Sokos Hotel Seurahuonen. Detta är en underbar sommarstad belägen mellan två sjöar och känd bland annat för sin operafestival. På en egen ö utanför staden ser vi Per Brahes mäktiga fästning Olofsborg trona majestätiskt. Här finns det möjlighet att följa med på en guidad tur innan vi checkar in Sokos Hotell. På kvällen träffas vi igen för en gemensam middag. Cirka 20 mil

 • Dag 4: Savonlinna-Kuopio

  Idag fortsätter vi norrut till Nya Valamo kloster som är centrum för den ortodoxa kyrkan i landet och en vallfärdsort för många pilgrimer. Här i karelen är det den ortodoxa kyrkan som är störst. Det är ett fridsamt lugn som möter oss när vi kommer hit och får vi en guidning i kyrkans verksamhet och lokaler. Efter besöket tar i in på den Blå vägen som går från Joensuu till Vasa men som i sin fulla sträckning fortsätter genom Sverige och Norge. Vi passerar den gamla gruvorten Outukumpu som blivit ett stort internationellt företag inom stålindustrin. När vi kommer till Kuopio möts vi av en lokalguide som visar oss runt i staden och tar oss upp på utsiktsberget som ger oss en fantastisk utsikt över skogar och sjöar i landskapet Savolax. Vi tar oss sedan in till vårt hotell Sokos Puijonsarvi där middag och övernattning väntar. Cirka 20 mil.

 • Dag 5: Kuopio-Vasa

  Idag går färden genom ett glittrande sjölandskap. På vårarna kan man se när smältvattnet i Korkeakoski faller ner i ett vacker fall på 50 meter och Viitsaari är vacker omringat av forsar. När vi kommer till Alvar Altos födelsestad Alajärvi kan vi se prov på den berömde arkitektens verk. På sen eftermiddagen har vi åter nått västkusten och staden Vasa. Vi befinner oss nu i gamla svenskbygder och man räknar med att en tredjedel av den finlandssvenska befolkningen är bosatt här, så vi bör ha lite lättare för att göra oss förstådda här. Vi gör en rundtur i staden som blivit det kulturella centrumet för Svenskfinland. Vi tar sen in på Original Sokos Hotel Royal i Vasa. Cirka 40 mil.

 • Dag 6: Vasa-Åbo

  Idag kör vi längs den vackra kustvägen söderut genom bördiga lantbruksbygder ner till Närpes. Staden är mest känd för sin kyrka och tomater och står för hälften av tomatproduktionen i landet. Nästa stopp idag blir i en unika staden Kristinestad uppkallad efter Per Brahes hustru Kristina. Det var han som grundade staden och det unika med den är att den inte brunnit utan har kvar sin gamla vackra stadskärna vilket är väldigt ovanligt i Finland. Här får vi tid att strosa runt och köpa något att äta innan färden fortsätter till Åbo. Om tiden tillåter får vi även lite fri tid i Åbo innan vi går ombord på Viking Lines färja och vi avslutar dagen med den stora buffén. Cirka 34 mil.

 • Dag 7: Stockholm-Hemorten

  Redan tidigt reser vi genom den fagra Stockholms skärgård. Vi äter frukost samt går i land. Sen bär det återigen av söderut. Under färden förbi Norrköping och Linköping får vi tid att smälta alla intryck efter en resa på vackra vägar genom vårt grannland i öst. Med stopp för fika och lunch längs vägen så når vi Skåne framåt kvällen. Cirka 60 mil.

 • Allt detta ingår

  Resa i modern helturistbuss. Övernattning i dubbelrum med halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag sju. Utflykter enligt programmet, entré till Valamo kloster och lokalguider. Färjeturer och vägavgifter. Reseledarservice.

Avgångsorter

Plats Avresetid Hemkomsttid
Malmö Arena Bussparkering 05:00 18:15
Ystad, Busstation utmed Järnvägen 05:00 18:00
Tomelilla, Järnvägsstation 05:20 17:40
Lund, Godsmagasinet 05:25 17:45
Sjöbo, Busstation 05:40 17:20
Löddeköpinge Shell Center Syd 05:45 17:30
Eslöv, Circle K 05:55 17:10
Landskrona Station vid ICA 06:00 17:15
Hörby, ICA Kvantum 06:15 16:50
Höör, Industrigatan 7 Tjörnarpsbuss garage 06:25 16:40
Helsingborg, Hamntorget 06:25 16:50
Kristianstad, Circle K Carlssons Taverna 06:30 16:30
Tjörnarp, Skogsvägen vid tennisbanan 06:40 16:30
Vinslöv, Samåknings P vid rv 21 06:45 16:15
Ängelholm, MC Donalds 06:50 16:25
Sösdala, Busstation 06:50 16:20
Hässleholm, Norra Station Magasinsgatan 07:10 16:00
Klippan Järnvägsstationen 07:15 16:00
Örkelljunga, Rastplats Skåneporten 07:40 15:30
Jönköping, Eurostop 10:00 13:30

Karta

Hotell

Övernattning dag 2 - 3

Original Sokos Hotel Lappee
Adress: Brahenkatu 1, 53100 Lappeenranta, Finland Telefon: +358 10 7621000 Hotellet ligger i köpcentret IsoKristiina i Villmanstrands centrum. Här hittar man shopping, restauranger och kaféer. Som gäs...

Övernattning dag 3 - 4

Original Sokos Hotel Seurahuone, Nyslott
Adress: Kauppatori 4-6, 57130 Savonlinna, Finland Telefon: +358 10 7642200 Hotel Seurahuone ligger vid Salutorget i Nyslott intill sjön Saimen. Hotellet har tre restauranger, en nattklubb och ett Café...

Övernattning dag 4 - 5

Original Sokos Hotel Puijonsarvi
Adress: Minna Canthin katu 16, 70100 Kuopio, Finland Telefon: +358 10 7629500 Original Sokos Hotel Puijonsarvi är östra Finlands största hotell. De erbjuder 2 restauranger, gratis wi-fi, bastu och gym...

Övernattning dag 5 - 6

Original Sokos Hotel Royal Vaasa
Adress: Hovrättsesplanaden 18, 65100 Vaasa, Finland Telefon: 358 20 1234619 Original Sokos Hotel Royal Vaasa ligger i centrum, med gångavstånd till Kvarken. På hotellet hittar vi 2 restauranger, en pu...