Skip to main content

Trandansresa

2 dagar

Det är en mäktig upplevelse att se när tusentals tranor samlas vid Hornborgasjön för att samla krafter efter sin långa resa norrut. Här vilar och äter de upp sig innan den sista etappen. Vi utforskar även Trollhättan som tar oss på en nostalgisk tur tillbaka i tiden genom ett besök på Saab bil museet.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Trollhättan

  Vi avreser från Skåne på morgonen upp genom södra Sverige och Västergötland. Vi stannar och fikar längs vägen genom det öppna landskapet. Vid lunchtid når vi den mysiga småstaden Trollhättan. Här börjar vi med ett nostalgiskt besök på Saab bilmuseum. Ett bilmärke som gjort ett starkt avtryck i den svenska folksjälen och som vi alla har minnen till.
  Vi tar här efter en närmare titt på staden som ligger utmed Göta Älv och får se älvens betydelse för staden och dess strömförsörjning. Har vi tur får vi se fallöppningen när 300 000 liter vatten forsar ner genom dammluckorna varje sekund. Vi tittar också på slussarna där båtarna får ta sig fram.
  Vi bor centralt i staden på Scandic Hotel Swania. Här avslutar vi dagen med en gemensam middag. Ca 31 mil.

 • Dag 2: Hornborgarsjön-Hemorten

  Vi börjar tidigt och tar oss ut till Hornborgasjön för att se när tranorna vaknar och går upp ifrån sjöns säkerhet för att äta. Att se och höra dessa tusentals fåglar är en mäktig upplevelse. Tag med kikare och kamera och upplev det på plats.
  När vi sen ska söka oss söderut igen passar vi på att göra ett besök i osterian på Falbygdens ost. Här finns mer än 150 sorters ost både egen producerad och från lokala producenter. Det finns även marmelader, teer, charkuterier och lite husgeråd att välja på. Kanske blir det något gott eller en trevlig present att köpa med sig hem.
  Med stopp för fika fortsätter vi hemåt och når Skåne framåt kvällen. Ca 32 mil.

 • Allt detta ingår:

  Resa, övernattning i dubbelrum med halvpension, entré till Saab bilmuseet och tranguidning.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Scandic Swania
Adress: Storgatan 47-49, 461 30 Trollhättan Telefon: 0520-890 00 Ett fem våningar högt hotell mitt i centrum intill Trollhätte kanal och med allt man kan önska. Här finns bar och restaurang och en här...

Här kan du se en film om resan: