Skip to main content

Mälardalen och Hjälmaren

Mälardalen och Hjälmaren

4 dagar

En skön liten resa där vi njuter av Julita gård och trädgårdar samt Gripsholms stolta slott. Vi kopplar av på Hjälmaren och roar oss under en räkkryssning på Mälaren. Övernattar gör vi i det trevliga Västerås och på Taxingeslott kan man låta sig väl smaka av allehanda kakor.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Västerås

  Vi avreser från Skåne på morgonen och beger oss norrut utmed den vackra E4:an. Med stopp för fika och lunch njuter vi av utsikten från Vätterleden och Östgötaslätten. När vi når Norrköping lämnar vi E4 och färdas förbi järnvägsknuten Katrineholm till den underbara Julita gård. Här får vi se hur ett storgods såg ut och fungerade i början sv 1900 talet. Man kan besöka gården och se dess samlingar och valven sen tiden då här var ett kloster. Man kan också gå runt i parken och den sköna trädgården och kanske köpa med sig lite sticklingar hem. Målet för dagen är Västerås vackert belägen vid Mälarensstrand. Detta var en av landets viktigaste städer under medeltiden vilket både slottet och domkyrkan vittnar om. Här ska vi bo tre nätter. Vi avrundar dagen med en gemensam middag på hotellet. Ca 50 mil.

 • Dag 2-3: Gripsholm och Mälaren

  Under våra dagar i Västerås gör vi några intressanta utflykter. En går till Gripsholms slott. Det kungliga slottet uppfördes av Gustav Vasa och fick sin fantastiska teater under teaterkungen Gustav III. Men mest känt har man blivit genom sin porträttsamling som innehåller målningar från kändisar från Gustav Vasas tid till våra dagar. Här får vi en rundvisning i de ståtliga salarna. Härifrån är det inte långt till det charmiga Mariefred med en pittoresk stadskärna med mysiga butiker och serveringar. På en udde tvärsöver Mälaren återfinner vi det berömda kakslottet Taxinge slott. Här erbjuder man en kakbuffe med minst 65 olika kakor att välja mellan, Kanske vill man köpa någon av dem till eftermiddagskaffet. På hemvägen gör vi även ett besök i stiftsstaden Strängnäs.

  På kvällen samlas vi igen för att ge oss ut på en tre timmars räkkryssnig genom Mälarens skärgård.

  Även den andra dagen blir det en båttur men den här gången på Hjälmaren med m/S Lagerbjelke på Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg från Örebro till Arboga. Vi går ut på Örebro kanal och följer sedan Svartån ner till Hjälmaren. Ombord äter vi lunch medan vi tar oss fram på vattnet.
  Vi återvänder sedan till Västerås och får lite tid på egen hand i den trevliga staden.
  Vi avslutar dagen med att äta tillsammans på hotellet.

 • Dag 4: Västerås - Hemorten

  Efter frukost är det dags att ta farväl av Västerås och vi beger oss åter söderut. Den här gången styr vi västerut förbi, Örebro och Kumla. Vi färdas sen på mindre vägar ner till Motala och Vätterns strand. Med stopp för fika och lunch når vi på kvällen åter Skåne. Efter några avkopplande dagar i vårt vackra land är det dags att ta farväl för denna gång. Ca 50 mil.

 • Allt detta ingår:

  Bussresa, övernattning i del i dubbelrum med halvpension (dvs från middag dag ett till frukost dag fyra) varav en måltid är en räkkryssning på Mälaren. Det ingår även en lunchkryssning på Hjälmaren, entré till Julita och visning på Gripsholms slott samt moms.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 4

Best Western Plus Hotel Plaza Västerås
Adress: Kopparbergsvägen 10, 722 13 Västerås Telefon: 021-10 10 10 Detta centalt belägna 25 våingshotell har såväl restaurang och konferens möjligheter som en fin spa anläggning med tre olika bastur o...