Skip to main content

Prag & ljuva Österrike

Prag & ljuva Österrike

7 dagar

En ljuvlig resa till några riktiga pärlor i hjärtat av Europa. Vi börjar med den gyllene staden Prag och fortsätter med kejsarstaden Wien, vi gör en vinutflykt i Weinviertel, reser längs Donau genom den vackra Wachaudalen och in i det storslagna Salzkammergut. Här kopplar vi av på en båttur på Wolfgangsee.

Fritextsökning

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
31/8-2024BussHotel TjeckienMer än 812 995:-Boka

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Dresden

  Vi reser från våra påstigningsorter till Malmö och Öresundsbron. Via de danska öarna når vi Gedser och färjan till Rostock som tar cirka två timmar. Ombord ges tillfälle att äta lunch. Väl framme i Tyskland tar vi oss söderut genom förbundsländerna Mecklenburg–Vorpommern och Brandenburg och vi passerar Berlin på väg till Sachsen. På kvällen når vi den gamla kejsarstaden Dresden, där middag och övernattning väntar på Achat Hotel Dresden Elbufer. Cirka 70 mil.

 • Dag 2: Dresden - Prag

  Efter frukost åker vi in till Dresden vars sevärdheter ligger väl samlade invid Elbe. Här finns den världsberömda Semperoperan, det tjusiga barockslottet Zwinger samt Frauenkirche som har återuppbyggts sedan andra världskrigets härjningar. Färden fortsätter härefter söderut över den tjeckiska gränsen förbi Theresienstadt. Fästningen här användes under andra världskriget som arbetsläger av nazisterna. Resan går vidare mot Prag den gyllene staden. Här kör vi först till hotellet och äter vår halvpension som lunch och lastar av våra väskor. Sen ger vi oss ut på stan. Man får inte köra inne i gamla stan utan vi gör en promenad genom gamla stan över den vackra Karlsbron som leder upp till Prag borgen och den imponerande S:t Vituskatedralen. Det blir sen tid för egna strövtåg. Vi bor en natt i Prag på Hotel Expo. Cirka 20 mil.

 • Dag 3: Prag - Wien - Wolkersdorf

  Idag går färden vidare genom det bördiga böhmiska landskapet här i Europas hjärta. Vi åker in i det ljuva Österrike och färdas längs den vackra Donau in i huvudstaden Wien där vi gör en rundtur och får lite fri tid för egna strövtåg. Vi kör längs ringen och får se de pampiga byggnaderna som operan, teatrarna, Hofburgkomplexet, museerna och de ståtliga kyrkorna. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Kanske väljer du att besöka något av de fina museerna i staden eller shoppa i någon av de eleganta butikerna på Kärntner Strasse och Graben eller på den mer prisvärda affärsgatan Maria Hilferstrasse. När benen blir trötta kanske någon av stadens hästdroskor, Fiaker, lockar till en tur? Till lunch lockar kanske en äkta wienerschnitzel och till fika specialiteter som Sachertårta, apfelstrudel. Vi checkar sedan in på Hotel Klarus i Wolkersdorf strax norr om Wien där vi har två övernattningar. Ca 40 mil.

 • Dag 4: Weinviertel

  Efter frukost gör vi en utflykt i Weinviertel som vinområdet norr om Wien kallas. Vi beger oss först till Eggenheim som ligger på gränsen mellan Waldviertel och Weinviertel alltså där skogen övergår till vingårdar. Vi fortsätter sedan till den lilla charmiga medeltida staden Retz. Trots en turbulent historia har man lyckats bevara sin ringmur, stadsportar och torn. Uppbyggd kring ett dominikanerkloster blev man tidigt en vinproducent och denna långa tradition av vinhandel har lett till att man har landets största vinkällare. Retz Erlebniskeller är en 20 km lång labyrint. (Här är faktiskt ett större tunnelnät under jorden än gatunät ovan.) Efter lunch fortsätter vi på vindlande, vackra vinvägar till Falkenstein. Detta var centralorten för vinproduktionen i området. Det vin som producerades mellan Wien och Brünn genom århundradena har reglerats från just Falkenstein. De kalkrika jordarna och klimatet som ju pendalr mellan varma sommardagar och kalla nätter har gjort dem kända för mycket aromatiska viner gärna med en fruktig ton och lite kryddigt. Vi besöker Weingut Dürnberg där vi får en guidad rundtur och prova några viner so ger oss en bild av den komplexa aromatiska smakbilden.
  Efterbesöket återvänder vi till vårt hotell i Wolkersdorf där middagen väntar. Ca 25 mil.

 • Dag 5: Wolkerdorf - Wachau - Abtenau

  Även denna dag går i vinets tecken när vi reser längs Donau genom den vackra Wachaudalen. Området som finns med på UNESCOs världsarvslista börjar vid centralorten Krems an der Donau och fortsätter längs floden där vinrankorna klamrar sig fast längs sluttningarna. Vi gör ett stopp i Dürnstein där det finns möjlighet för de som orkar att ta sig upp i den gamla ruinen där Rickard Lejonhjärta en gång satt fängslad och njuta av utsikten. Eller titta in i en trevlig vinbutik. Vi fortsätter sedan mot Melk vars pampiga stiftkyrka reser sig ståtligt på en klippa ovanför floden. Härefter går vi på motorvägen och fortsätter västerut. Vi passerar landets tredjestörsta stad Linz för att sedan resa in i bergsområdet Salzkammergut. Vi kör längs floden Traun utmed Traunssee genom vackra skogar upp i bergen till Abtenau där vi ska bo två nätter på Hotel Lammentalerhof. Cirka 35 mil.

 • Dag 6: Salzkammergut

  Idag gör vi en utflykt i detta storslagna bergslandskap där byarna klamrar sig fast i bergen som inrymmer flera gamla saltgruvor och speglar sig i ett 60 tal klara sjöar. Vi beger oss till den romantiska orten St Gilgen för att här ta oss ut på en av dessa sjöar då vi här går ombord på en båt för en härlig färd på Wolfgangsee. Båtturen tar en knapp timme sen är vi framme i St Wolfgang som är en riktig idyll. Här kan vi promenera i de charmiga gränderna och besöka något av de mysiga caféerna. Här återfinner vi även det kända Värdshuset Vita Hästen. Vi fortsätter mot Bad Ichl där husen är lite pampigare. Hit reste kejsaren Leopold varje sommar i 80 år och njöt av den fiska luften och vackra naturen. Vi avrundar sedan dagen med middag på hotellet. Cirka 15 mil.

 • Dag 7: Abtenau - Dessau

  Efter frukost lämnar vi Abtenau för färd norrut. Färden går upp mot München där vi siktar olympiastadion medan vi fortsätter mot Nürnberg. Med stopp för lunch och fika når vi framåt kvällen Dessau där middag och övernattning väntar på Radisson Blu Fürst Leopold Hotel. Ca 65 mil.

 • Dag 8: Dessau - Hemorten

  När vi avnjutit vår goda hotellfrukost tar vi sista etappen genom Tyskland upp till Rostock. Det går bra att äta och handla under den cirka två timmar långa överfarten till Gedser. Vi har sedan bara färden genom Danmark upp till Öresundsbron kvar. På kvällen åker vi in i Skåne igen fyllda av frisk alpluft och med vackra bilder på näthinnan tar vi farväl för denna gång. Ca 56 mil.

 • Allt detta ingår:

  Resa i modern helturistbuss med alla bekvämlig­heter. Övernattning i dubbelrum med dusch och wc. Halvpension under hela resan d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag åtta. Alla utflykter enligt programmet. Vinprovning, båttur på Wolfgangsee. Bro- och färjeavgifter, service­avgifter, vägskatter och reseledare. Ev. entréavgifter tillkommer. Observera att vi promenerar mycket på den här resan.

Avgångsorter

Plats Avresetid Hemkomsttid
Kristianstad, Circle K Carlssons Taverna 05:00 22:20
Klippan Järnvägsstationen 05:10 22:15
Vinslöv, Samåknings P 05:15 22:00
Hässleholm, Norra Station Magasinsgatan 05:30 21:40
Ängelholm, MC Donalds 05:40 21:45
Sösdala, Busstation 05:50 21:20
Tjörnarp, Skogsvägen 06:00 21:10
Sjöbo, Busstation 06:00 21:00
Helsingborg, Hamntorget 06:10 21:15
Höör, Industrigatan 7 06:15 21:00
Tomelilla, Järnvägsstation 06:20 20:45
Hörby, ICA Kvantum 06:30 20:50
Ystad, Busstation utmed Järnvägen hpl E 06:40 20:30
Landskrona Station vid ICA 06:40 20:45
Eslöv, Circle K 06:55 20:25
Löddeköpinge Shell Center Syd 07:00 20:15
Lund, Godsmagasinet 07:20 20:00
Malmö Arena Bussparkering 07:45 19:30

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Achat Hotel Dresden Elbufer
Adress : Brünner Str. 11, 01279 Dresden, Tyskland Telefon: +49 351 25620 Lugnt beläget hotel nära Pillniz Castle och ca 10 min promenad från Floden Elbe. Enkla, moderna rum med heltäckningsmatta. Badr...

Övernattning dag 2 - 3

Hotel Expo
Ligger i: Výstavist Praha Holesovice Adress: Za Elektrárnou 412/3, 170 00 Praha 7-Bubenec, Tjeckien Expo Hotel ligger intill Prags mässområde, Vystaviste samt Tipsport Arena. Den närmaste spårv...

Övernattning dag 3 - 5

Hotel Klaus
Adress: Julius Bittner Pl. 4, 2120 Wolkersdorf im Weinviertel, Österrike Telefon: +43 2245 2224 Detta familjeägda hotell ligger naturnära, bara en kort körning från Autobahn. På ca30 min med bil tar m...

Övernattning dag 5 - 7

Hotel Lammertalerhof
Hotel Lammertalerhof Markt 4, Abtenau 5441 Österrike Familjärt hotell med traditionell atmosfär i centrum av Abtenau. Hotellet har bl.a. restaurang, bastu, solarium och solterass. Gratis Wifi. Gemytl...

Övernattning dag 7 - 8

Radisson Blu Fürst Leopold
Adress: Friedenspl. 30, 06844 Dessau-Roßlau, Tyskland Ett stort hotell vackert beläget i grönskan i utkanten av Dessau. Hotellet har bar och restaurang och på sommarne dessutom en härlig takterass. De...