Skip to main content

Lofoten med Ishotellet

Lofoten med Ishotellet

10 dagar

Lofoten är ett fantastiskt paradis i Nordnorge bestående av tusentals öar omflutna av Golfströmmen. Här finns en sagolik natur med spetsiga fjälltoppar som reser sig ur de gröna fjordarna och små genuina fiskebyar med röda stugor. Vi upplever även vår härliga svenska fjällvärld längs bl.a. Nordkalottvägen med Abisko och Lapporten samt bor på det fascinerande ishotellet. På resan får vi se en bit av det vackraste Norge och Sverige har att erbjuda under tio innehållsrika dagar!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Gävle

  Från våra påstigningsorter reser vi norrut genom de småländska skogarna mot Jönköping. Med uppehåll för kaffe och mat åker vi förbi Norrköping och Stockholm till Gävle och Scandic CH. Cirka 70 mil.

 • Dag 2: Gävle - Umeå

  Efter frukost fortsätter färden norrut längs Norrlands Östersjökust. Vi åker förbi städer som Hudiksvall, Sundsvall och Örnsköldsvik. Vi tjusas av de stora Norrlandsälvarna, naturen i Ångermanland och den berömda Höga kusten. Vi minns kravallerna i Ådalen och njuter av utsikten över Höga kusten bron. I Umeå – björkarnas stad – tar vi in på First Hotel Dragonen och därefter väntar middag. Cirka 52 mil.

 • Dag 3: Umeå - Jukkasjärvi

  När vi ätit en stärkande frukost beger vi oss först till kyrkstaden Lövånger som är en av de finaste i landet. Via Skellefteå och Piteå åker vi sedan inåt landet längs Piteälven. Vi beundrar Storforsen som är Sveriges största vattenfall längs vägen. Vi gör uppehåll vid Polcirkeln och passerar därefter samemetropolen Jokkmokk. Vi färdas förbi Harsprånget, Porjus och Gällivare till Jukkasjärvi där middag och övernattning i två nätter väntar på det faschinerande ishotellet. Vi bor i ishotellets varma rum –Kaamos som alla är i markplan, byggda och inredda i harmoni med naturen i hus med sex till åtta rum, Cirka 60 mil.

  I dag ansluter våra gäster som flugit till Kiruna och fortsätter på vår bussresa t.o.m dag 9.

 • Dag 4: Jukkasjärvi

  Här finns nu året runt Jukkasjärvis världsberömda ishotell. Vi tittar på utställningen om detta spektakulära hotell i is. Sen åker vi ut till Sveriges äldsta same­kyrka samt kan beundra Bror Hjorts berömda altartavla, en trärelief i starka samiska färger. Härefter väntar en rundtur i Kiruna där vi bl.a. får se den unika kyrkan, utsmyckad av kända svenska konstnärer samt stadshuset med sitt strama klocktorn. På eftermiddagen gör vi en liten utflykt så långt vägen går i västerled till Kebnekaises fot och Nikkaluokta, där samerna Sarri residerar. Efter en intressant dag väntar en välsmakande middag på hotellet.

 • Dag 5: Jukkasjärvi - Svolvär

  Efter en tidig frukost tar vi den vackra Nordkalottvägen mot norska gränsen och får se många mäktiga fjällmassiv resa sig kring sjumilasjön Torneträsk. I Abisko nationalpark kan vi se den berömda Lapporten och den dramatiska Abisko Canyon. Färden går vidare in i Norge och vi kommer över till Norges största ö – Hinnöya – och på vackra fjordvägar åker vi längre ut mot Lofoten. I Stormarknes stiger vi ombord för en vacker båttur på cirka en timme över fjorden till Fiskeböl. På eftermiddagen anländer vi till Svolvär, vars sköna omgivningar har beskrivits av konstnärer från hela världen. Här skall vi bo sagolikt vackert direkt vid hamnen i två nätter på lyxiga Thon Hotel Lofoten. Cirka 35 mil.

 • Dag 6: Lofoten

  Efter frukosten beger vi oss med bussen ner mot den sydligaste delen av ögruppen. Här står Lofotenväggen, de höga spetsiga fjällen, som en vit fond i väster och speglar sig i gröna fjordvikar med underbara röda fiskelägen. Ett dramatiskt alpint havslandskap som är en dröm för varje fotograf. Vi passerar tunnlar och broar till ön Moskensöy. I Henningsvär, ett av många vackra fiskelägen, gör vi ett längre uppehåll innan vi återvänder till Svolvär som vi nu också hinner upptäcka innan vi äter middag på hotellet.

 • Dag 7: Lofoten - Mo i Rana

  Frukost på hotellet och därefter beger vi oss till vår färja. Kanske kan vi under sjöresan skymta någon val, som tidigare var Lofotens främsta inkomstkälla. Vi fortsätter sen på vackra vägar längs fjordarna kuststräckan ner mot Fauske. Härefter åker vi upp på Saltfjäll med härliga fjällvidder. Vägens högsta punkt är 707 meter och kantad av minnesmärken över de krigsfångar som omkom när tyskarna byggde Nordlandsjärnvägen. Vi gör ett stopp vid Polcirkelstugan innan Polcirkeln passeras. Vi kommer sen till Mo i Rana kdär vi övernattar på Scandic Meyergården. Cirka 43 mil.

 • Dag 8: Mo i Rana - Trondheim

  Efter frukost fortsätter vi genom en av Norges största skogsbygder in i Tröndelag med de frodiga jordbruksbygderna. Dagens mål är Trondheim som 1997 firade sitt 1000-årsjubileum. Det var vikingakungen Olav Tryggvason som anlade en handelsplats vid Nidelvas mynning, Nidaros. Vi gör en rundtur bland de idylliska trähusen och besöker bl.a. den världsberömda Nidarosdomen som är Nordens ståtligaste medeltidsbyggnad. Middag och övernattning väntar på Scandic Nidelven i Trondheim. Cirka 40 mil.

 • Dag 9: Trondheim - Hamar

  Färden går idag upp över de öppna vidderna på Dovrefjäll. Kanske träffar vi det legendariska trollet Dovregubben i detta fantastiska sagolandskap innan vi kommer ner i den vackra Gudbrandsdalen. Vi passerar OS-staden Lillehammer och når sjön Mjösa för övernattning i Hamar på Scandic Hotel. Cirka 42 mil.

 • Dag 10: Hamar - Hemorten

  Det är nu sista dagen på denna fantastiska resa. Det är dags att summera alla intryck under färden mot Sverige. Vi passerar utkanten av Oslo och via västkusten når vi åter Skåne på kvällen. Med oss hem har vi massor av vackra vyer och underbara upplevelser! Cirka 65 mil.

 • Allt detta ingår

  Resa i modern helturistbuss. Del i dubbelrum med halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag tio. Färjeavgifter, utflykter och rundturer enligt program, moms och reseledarservice. Rundvandring på Icehotel 365. Övriga entréavgifter tillkommer.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Scandic CH
Adress: Nygatan 45, 803 11 Gävle Telefon: 026-495 84 00 Hotellet är centralt beläget nära tågstationen, med knappt fem minuters promenad till Stortoget. Endast en kort promenad över kanalen finner man...

Övernattning dag 2 - 3

First Hotel Dragonen
Adress: Västra Norrlandsgatan 5, 903 27 Umeå Telefon: 090-12 58 00 Hotellet är familjeägt och ligger i centrala Umeå, endast en kort promenad från gågatan. Restaurangen serverar traditionell svensk ma...

Övernattning dag 3 - 5

Icehotel
Adress: Marknadsvägen 63, 981 91 Jukkasjärvi Telefon: 0980-668 00 Detta koncepthotell består av både permanenta byggnader och säsongsbyggda isstrukturer. Det finns ett hotell helt i is som smälter ner...

Övernattning dag 5 - 7

Thon Hotel Svolvär
Adress: Torget, 8300 Svolvær, Norge Telefon: +47 76 04 90 00 Ett nytt hotell som öppnar sommaren 2021 nere i hamnen i centrala Svolvär. Det kommer att ha stora komfortabla rum. Här ska finnas restaura...

Övernattning dag 7 - 8

Scandic Meyergården Hotel
Adress: Fridtjof Nansens gate 24-28, 8624 Mo i Rana, Norge Telefon: +47 75 13 40 00 Hotellet byggdes år 1898 och erbjuder 239 rum och egen skön trädgår att koppla av i. Man har även restaurang och ett...

Övernattning dag 8 - 9

Scandic Nidelven
Adress: Havnegata 1-3, 7010 Trondheim, Norge Telefon: +47 73 56 80 00 Hotellet är centralt beläget intill vackra Nidälven. Bron över till det populära området Solsiden med shopping och mysiga caféer l...

Övernattning dag 9 - 10

Scandic Hamar
Adress: Vangsvegen 121, 2318 Hamar, Norge Telefon: +47 21 61 40 00 Ett modern affärshotell på 8 våningar med en internationell restaurang och bar, konferensrum och 239 rum. Hotellet har både butik, gy...