Skip to main content

Whiskyresa Highlands och Speyside

Whiskyresa Highlands & Speyside

5 dagar

Vi tar oss fram genom vackra ljunghedar upp i högländerna genom den ombesjungna Glen Coe dalen och längs River Ness till Inverness. Vi fortsätter längs den intressanta floden Spey där destillerierna duggar tätt till den chamiga byn Pitlochry. på våran väg blir det flera intresanta destilleribesök och provningar men också en del historiska slagfält och slott. Och om vi har tur ser vi även ett sjöodjur. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Kastrup - Edinburgh

  Vi flyger från Kastrup till Edinburgh och fortsätter in till centrum. Här ska vi bo centralt på Leonardo Royal Hotel i Edinburg. De som så önskar kan sen skynda sig ut på stan och ta en promenad upp till slottet men också till The Scotch Whisky Experience. Här kan man botanisera bland världens största samling av skotsk whisky. Om man inte vill besöka det anrika slottet eller kolla in butikerna förstås. På kvällen träffas vi igen för en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2: Edinburgh-Highlands-Inverness

  Efter frukost lämnar vi Edinburgh och söker oss förbi kända slagfält genom det vackra landskapet upp till Stirling. Här i skuggan av det ståtliga slottet återfinner vi det första lagliga destilleriet i Stirling. Man destillerade sin första flaska gin år 2015 men har redan gjort sig ett namn. Här på plats har man även buteljering och märkning. Man satsar inte på att bli en storproducent utan hellre att hålla allt lokalt. Vi provar både gin och whisky vid vårt besök. Vi fortsätter sedan norrut in i högländerna och åker genom den vackra ombesjungna Glen Coe dalen till Fort William. Här i utkanten av staden återfinner vi Ben Nevis Distillery som ligger vid foten av Skottlands högsta berg. Det är ett av de äldsta licensierade destillerierna och whiskyn har en ganska stark, kryddig karaktär. Under eftermiddagen gäller det att hålla ögonen öppna för då går färden längs Loch Ness och Caledonian Canel. Fast ni vet vad som gäller den som ser Nessie först får inte mer whisky den dagen.
  Turen avslutas i högländernas huvudstad Inverness. Här ska vi bo en natt på AC by Mariott. Vi avrundar dagen med gemensam middag på restaurang i närheten. Cirka 32 mil.

 • Dag 3: Inverness- Speyside -Pitlochry

  Efter frukost tar vi oss via det legendariska slagfältet Culloden där skottarnas framtid beseglades till Elgin för ett besök på Glen Moray Distillery, där både rundvandring och provning väntar. Även här är det en lätt, lite fruktig whisky som produceras i Elgin Classic men det finns även en annan typ i Elgin Heritage.
  Vi kör sen vidare till Aberlour där vi tittar in på Glen Grant Distillery. Destilleriet är kanske mest känd för sin blended whisky Chivas Regal men producerar även single malt. Man är framförallt stolta över sina höga smala destilleripannor vilket vi säkert får höra mer om under rundturen. Färden går sedan längs river Spey. Hälften av alla skotska destillerier ligger i Speyside så de ligger tätt och håller fantastiskt hög klass. Däremot så är det inte många som tar emot grupper för rundvisningar längre utan vi får nöja oss med ett och annat besök i butiken.
  Dagens utfärd slutar i Pitlochry där vi ska bo två nätter på Hyrdo Hotel. Cirka 24 mil.

 • Dag 4: Pitlochry

  Vi tar oss åter upp i högländerna för ett besök på det höst belägna destilleriet i Dalwhinnie. Här väntar en rundvisning och provsmakning av den lätta, milda whiskyn som Dalwhinnie brukar kallas. VI återvänder sedan ner i skogarna för nästa destilleri ligger inte långt bort och har också gamla anor. Det är Blair Athol Distillery vars produkt ingår i Bells blended whisky. Vi passar även på att göra ett besök i det vackra vita slottet med en fin utställning om hur livet på slottet såg ut förr i tiden. På sen eftermiddagen återvänder vi till Pitlochry där vi får lite egen tid i staden. Även här finns ett destilleri i utkanten av staden nämligen det lilla Edradour Distilleri. Här sker produktionen fortfarande för hand på den lilla gården. Tyvärr tar de inte emot besökare för tillfället. Ca 10 mil.

 • Dag 5: Pitlochry-Kastrup

  Då var det dags att packa väskorna och åter vända hemåt. Men innan vi gör det så planerar vi ett besök på Glenturret distilleri i Crieff. Det är kanske det äldsta fortfarande fungerande destilleriet i Skottland. Vigör en rundvandring och provar två sorter. Färden går sedan över de ljungbeklädda hedarna i högländerna ner till lågländerna till den skotska huvudstaden Edinburgh. Här väntar flyget på att ta oss över havet tillbaka till Skandinavien. Det finns en stor risk att väskorna är lite tyngre nu. Vi har i alla fall fått med oss en hel del smakfulla minnen efter en underbar tur i Speyside. Ca 15 mil.

 • Allt detta ingår:

  Flygresa i turistklass Köpenhamn-Edinburgh t/r, Resa i modern helturistbuss. Övernattning i dubbelrum med dusch/bad och wc. Halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag fem. Utflykter enligt programmet med besök och provning på sju destillerier. Färjeavgifter, vägskatter, moms samt reseledare.

  Vi reserverar oss för att ändra i ordningen i programet och för att eventuellt byta ut något destilleri.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Premier Inn Edinburgh Central Lauristeon Place Edinburgh
Adress: 82 Lauriston Pl, Edinburgh EH3 9DG, Storbritannien Telefon: +44 333 777 4684 Rum har en kingsize-säng med heltäckningsmattor. Gästernas värdesaker kan förvaras i säkerhetsboxen. Här finns även...

Övernattning dag 2 - 3

AC by Marriott Inverness
Adress: Glebe St, Inverness IV1 1RF, Storbritannien Telefon: +44 1463 211955 AC Hotel by Marriott Inverness har ett fitnesscenter, terrass, restaurang och bar i Inverness. Detta 4-stjärniga hotell erb...