Skip to main content

Whiskyresa Highlands och Speyside

Whiskyresa Highlands & Speyside

5 dagar

 

Vi tar oss fram genom vackra ljunghedar upp i högländerna genom den ombesjungna Glen Coe dalen och längs Loch Ness till Inverness. Vi fortsätter längs den vackra floden Spey där destillerierna ligger tätt till den charmiga lilla staden Pitlochry. På vår väg genom det spektakulära och undersköna landskapet blir det flera intressanta destilleribesök och provningar men också en del historiska slagfält och slott. Och om vi har tur ser vi även ett berömt sjöodjur!

 

Fritextsökning

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
11/9-2024BussHotel Skottland417 995:-Boka

Dagsprogram

 • Dag 1: Kastrup - Edinburgh

  Vi flyger från Kastrup till Edinburgh och fortsätter in till centrum. Här ska vi bo centralt på Premier Inn Edinburgh Central Lauriston Palace i Edinburg. De som så önskar kan sen skynda sig ut på stan och ta en promenad upp till slottet men också till The Scotch Whisky Experience. Här kan man botanisera bland världens största samling av skotsk whisky. Om man inte vill besöka det anrika slottet eller kolla in butikerna förstås. På kvällen träffas vi igen för en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2: Edinburgh-Highlands-Inverness

  Efter frukost lämnar vi Edinburgh och söker oss förbi kända slagfält genom det vackra landskapet upp till Stirling. Här i skuggan av det ståtliga slottet återfinner vi Stirling Distillery, det första lagliga destilleriet i Stirling. Man destillerade sin första flaska gin år 2015 men har redan gjort sig ett namn. Här på plats har man även buteljering och märkning. Man satsar inte på att bli en storproducent utan hellre att hålla allt lokalt. Vi provar både gin och whisky vid vårt besök. Vi fortsätter sedan norrut in i högländerna och åker genom den vackra ombesjungna Glen Coe dalen till Fort William. Här i utkanten av staden återfinner vi Ben Nevis Distillery, sedan 1989 ägt av japanska Nikka. Destilleriet, som är mycket traditionellt, ligger vid foten av Ben Nevis, Skottlands högsta berg. Det är ett av de äldsta licensierade destillerierna och whiskyn finns i ett flertal varianter på Systembolaget.

  Under eftermiddagen gäller det att hålla ögonen öppna för då går färden längs Loch Ness och Caledonian Canel. Fast ni vet vad som gäller; den som ser Nessie först får inte mer whisky den dagen. Turen avslutas i högländernas huvudstad Inverness. Här ska vi bo en natt på Penta Hotel i centrala staden och avrundar dagen med gemensam middag på hotellet. Cirka 32 mil.

 • Dag 3: Inverness- Speyside -Pitlochry

  Efter frukost tar vi oss via det legendariska slagfältet Culloden där skottarnas framtid beseglades till Elgin, av många kallad den skotska whiskyns huvudstad, för ett besök på Glen Moray Distillery. Där väntar både rundvandring och provning. Även här är det en lätt, lite fruktig whisky som produceras och man använder många olika fattyper för att ge olika karaktär åt sin whisky. I Elgin har också Gordon & MacPhail, den mest berömda av alla oberoende buteljerare, sin verksamhet.

  Vi kör sedan vidare på ”The Malt Whisky Trail” till Rothes, där vi besöker det klassiska Glen Grant Distillery. Destilleriet tillhör pionjärerna när det gäller att sprida single malt whisky utanför landets gränser på 1960-talet. Glen Grant är den i särklass mest sålda whiskyn i Italien. Man är kända för sitt fina besökscenter och den viktorianska trädgården, The Major Grant’s Woodland Garden. Man är även stolta över sina höga smala destilleripannor och att man som en av få producenter själv buteljerar all sin whisky på plats, vilket vi säkert får höra mer om under rundturen. Färden går sedan vidare på The Malt whisky Trail längs den vackra och livfulla river Spey, som fått ge whiskydistriktet dess namn. Cirka hälften av alla skotska destillerier ligger i Speyside så här ligger de tätt. Håll ögonen öppna så får du se! Däremot så är det inte många destillerier som tar emot grupper för rundvisningar längre utan vi får nöja oss med ett och annat besök i vistitor centers.

  Dagens utfärd slutar i charmiga småstaden Pitlochry med ca 2 500 invånare där vi ska bo två nätter på Fishers Hotel i centrala stan. Vi avrundar båda dagarna med middag på hotellet. Cirka 24 mil.

 • Dag 4: Pitlochry

  Vi tar oss åter upp i högländerna för ett besök på det högst belägna destilleriet i Dalwhinnie. Här väntar en rundvisning och provsmakning av den lätta, milda whiskyn från Dalwhinnie Distillery. Dalwinnie, som betyder ”Mötesplats”, är en av de berömda maltwhisky som ingår i serien ”Six Classic Malts”. Efter destilleribesöket återvänder vi sedan ner genom skogarna till nästa destilleri som inte ligger långt bort och också har gamla anor. Det är det vackra och anrika Blair Athol Distillery vars maltwhisky ingår i storsäljaren Bells blended whisky. Men här får vi prova deras speciella single malt, som annars nästan enbart går att få tag i via oberoende buteljerare. Vi passar även på att göra ett besök i det ståtliga, vita slottet Blair Castel, som har en unik utställning om hur livet på slottet såg ut förr i tiden. På Blair Castel träffas för övrigt världens förnämsta whiskysällskap, The Keepers of the Quaich, två gånger om året.

  På sen eftermiddagen återvänder vi till Pitlochry, där vi får lite egen tid i staden. Även här finns ett destilleri i utkanten av staden nämligen det lilla Edradour Distilleri. För drygt 10 år sedan var Edradour ett av de mest besökta destillerierna, men tyvärr tar de inte längre emot besökare och har stängt sitt visitor center. Ca 10 mil.

 • Dag 5: Pitlochry-Kastrup

  Då var det dags att packa väskorna och åter vända hemåt. Men innan vi gör det så planerar vi ett besök på det mytomspunna Glenturret Distillery i Crieff. Det är det äldsta ännu verksamma destilleriet i Skottland från år 1763. Destilleriet ägs idag av det schweiziska lyxföretaget Lalique Group och har som enda destilleri en restaurang med en Michelinstjärna. Vi gör en rundvandring, provar två sorter och kikar runt i den spännande shopen.

  Färden går sedan över de ljungbeklädda hedarna i högländerna ner till lågländerna till den skotska huvudstaden Edinburgh. Här väntar flyget på att ta oss över havet tillbaka till Skandinavien. Det finns en stor risk att väskorna är lite tyngre nu. Vi har i alla fall fått med oss en hel del smakfulla minnen efter en underbar tur i Speyside. Ca 15 mil.

 • Allt detta ingår:

  Flygresa i turistklass Köpenhamn-Edinburgh t/r, Resa i modern helturistbuss. Övernattning i dubbelrum med dusch/bad och wc. Halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag fem. Utflykter enligt programmet med besök och provning på sju destillerier. Färjeavgifter, vägskatter, moms samt reseledare.

  Vi reserverar oss för att ändra i ordningen i programet och för att eventuellt byta ut något destilleri.

Avgångsorter

Plats Avresetid Hemkomsttid
Kristianstad, Circle K, Karlssons taverna 08:30 02:35
VInslöv samåkningsparkering 08:45 02:20
Hässleholm, Norra Station Magasinsgatan 09:00 02:05
Sösdala, Busstation 09:15 01:55
Tjörnarp, Skogsvägen 09:20 01:45
Höör, Industrigatan 7 09:35 01:35
Hörby, ICA Kvantum 09:45 01:25
Eslöv, Circle K 10:10 01:00
Lund, Godsmagasinet 10:35 00:35
Malmö Arena Bussparkering 11:00 00:10
Köpenhamn, Kastrup 11:30 23:40

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Premier Inn Edinburgh Central Lauriston Place Edinburgh
Adress: 82 Lauriston Pl, Edinburgh EH3 9DG, Storbritannien Telefon: +44 333 777 4684 Rum har en kingsize-säng med heltäckningsmattor. Gästernas värdesaker kan förvaras i säkerhetsboxen. Här finns även...

Övernattning dag 2 - 3

Penta Hotel Inverness
Adress: 63 Academy St, Inverness IV1 1LU, Storbritannien Telefon: +44 1463 228850 Centralt beläget hotell i Inverness med ca 5 min promenad till järnvägsstationen och gamla stan. Trevlig lounge med b...

Övernattning dag 3 - 5

Fischer´s Hotel Pitlochry
Adress: 75-79 Atholl Rd, Pitlochry PH16 5BN, Storbritannien Telefon: +44 1796 472000 Centralt beläget historiskt hotell i 3 våningar med hiss. Hotellet har bar och restaurang. Gästerna är välkomna att...