Skip to main content

Alsace Vinresa

Alsace vinresa 

7 dagar

Alsace är en av Frankrikes mest säregna regioner, med sin blandning av tysk och fransk kultur. Solkungen Ludwig XIV kallade redan på 1600-talet Alsace för ”Frankrikes trädgård”. Här i skydd av Vogeserna är klimatet perfekt för vinodling och namnen på skyltarna känns igen från en bättre vinlista. Vi besöker fem av dessa vingårdar men passar också på att prova lite ost och ta en båttur på Colmars kanaler.  

Fritextsökning

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
22/9-2024BussBoende Alsace
Garanterad avgång!
Mer än 811 295:-Boka

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Hamm

  Via Öresundsbron och de danska öar¬na åker vi mot Rödby där vi skall ta färjan över till Puttgarden. Överfartstiden är en knapp timme och vi fortsätter sedan förbi Hamburg riktning Ruhrområdet. Med stopp längs vägen når vi på kvällen Hamm. Här väntar middag och övernattning på Mercure Hotel Hamm. Cirka 68 mil.

 • Dag 2: Hamm - Guebwiller

  Efter frukost bär det av söderut förbi Köln in i den vackra Rhendalen. De mjukt kuperade sluttningarna ner mot dalen täcks av grönskande vinodlingar och i dalgångarna ligger ett pärlband av genuina korsvirkesidyller där ortsnamnen känns igen från en bättre vinlista. I Bad Dürkheim besöker vi Weingut Fitz Ritter, där man i nionde generationen producerar renommerade viner och sekt. Vi får en rundvisning och tittar in deras vinotek som upprättades för sju år sedan, och får prova några av deras produkter. Vi fortsätter sedan mot den franska gränsen som vi korsar vid EU staden Strasbourg. Vi har nu nått Alsace och tar oss ner förbi områdets huvudort Colmar till en charmig ort vid namn Guebwiller, belägen vid foten av Vogesernas högsta berg Grand Ballon. Här ska vi bo i fyra nätter på Hotel-Restaurant de l'Ange. Här avrundar vi våra utflyktsdagar med gemensamma middagar på hotellet. Cirka 60 mil.

 • Dag 3-5: Alsace

  Vi lovar dig tre härliga dagar i Alsace. Området sträcker sig mellan floden Rhen och Vogeserna vilket betyder att det ligger skyddat av bergen för kalla nordan vindar och får mycket exponering av sol. Detta läge ger dem ett microklimat som passar perfekt för vinodling och där till och med mandelträd kan blomma. Genom området går den slingrande Route du Vin. Här färdas vi till små charmiga korsvirkesbyar och trevliga vingårdar.
  Under en av våra utflykter åker vi till den vackra vinorten Riquewihr där vi besöker Dopff au Moulin. Här var man först med att producera Cremant d´Alsace samt först med att buteljera sina viner på de avlånga ”flûte” flaskorna. Vi får en rundvisning på den anrika gården som är inne på elfte generationen av vinproducenter. Det var reda på 1600-talet som man började intressera sig för vin på gården och vi kan fortfarande se gamla verktyg, träfat och pressar samt den passion som gått i arv. Vi avslutar besöket med en provning och shopping.
  Det blir även tid för egna strövtåg och provningar i Riquewihr innan vi på eftermiddagen har ett besök på Ruhlmann Jean-Charles et fils i Dambach–La-Ville. Ruhlmann-Schutz vinodlingar omfattar ett 70 hektar stort område fördelat på 40 hektar i Alsace och 30 i Corbiéres i Peryac-de-Mer. Under besöket får vi åka en tågtur för att se området, gå ner i vinkällare samt förstås prova några viner.

  En annan tur går upp i Vogesernas vackra bergsvärld. Vi åker genom ett sagolikt landskap med skogar, sjöar och gröna fäbodvallar på Route des Cretes. I den medeltida orten Türckheim gör vi ett besök på Maison de Fromage och får prova lokalproducerad ost.
  Vi fortsätter sedan in till Colmar som är en medeltida idyll med sina blomsterprydda vattendrag och små mysiga gågator. Stadskärnan ”Lilla Venedig” har en särpräglad alsacisk byggnadsstil. Här gör vi en båttur på kanalerna som kantas av charmiga korsvirkeshus, blommor och restauranger. Eftermiddagen är fri i staden. Kanske någon vill besöka museet Unterlinden med det berömda Isenheimaltaret av Grünewald.

  Det blir två vingårdsbesök till medan vi är i Alsace det ena är på Domaine Bott Frères i Ribeauville och det andra i Andlau på Le domaine Jean Wach et fils. Familjen Bott har framställt vin i snart två sekel och har bland annat fyra Grand Crus det är Osterberg, Geisberg, Kirchberg de Ribeauvillé och Gloeckelberg. Medan Jean Wach är mycket mindre men har även de två grand Cru viner nämligen Moenchberg och Wiebelsberg. Det är två helt olika men väldigt intressanta besök.

 • Dag 6: Guebwiller - Kassel

  Efter frukost är det dags att åka norrut. Men innan vi lämnar Alsace åker vi in i den internationella staden Strasbourg för en liten en rundtur och ser bl.a. den storslagna katedralen. Färden går sen in i Tyskland förbi Heidelberg upp till Kassel där vi bor en natt på Wyndham Garden Hotel. Vi avslutar dagen med middag på hotellet. Cirka 50 mil.

 • Dag 7: Kassel - Hemorten

  Efter en stärkande frukost fortsätter färden norrut via Hamburg till Puttgarden. Vi åker över de danska öarna och är åter i Malmö på kvällen, för färd till hemorten. Med oss har vi kanske lite goda ostar och vin som hjälper oss att bevara minnet från det underbara Alsace. Cirka 67 mil.

 • Allt detta ingår:

  Resa i modern helturistbuss. Övernattning i dubbelrum med halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag sju. Alla utflykter, en båttur, fem vinprovningar och en ostprovning. Bro-, färje- och vägavgifter, moms och rese­ledarservice.

Avgångsorter

Plats Avresetid Hemkomsttid
Kristianstad, Circle K Carlssons Taverna 05:00 21:50
Klippan Järnvägsstationen 05:10 21:35
Vinslöv, Samåknings P 05:15 21:30
Hässleholm, Norra Station Magasinsgatan 05:30 21:10
Ängelholm, MC Donalds 05:40 21:05
Sösdala, Busstation 05:50 20:50
Sjöbo, Busstation 06:00 20:40
Tjörnarp, Skogsvägen 06:00 20:40
Helsingborg, Hamntorget 06:10 20:35
Höör, Industrigatan 7 06:15 20:30
Tomelilla, Järnvägsstation 06:20 20:20
Hörby, ICA Kvantum 06:30 20:15
Ystad, Busstation utmed Järnvägen hpl E 06:40 20:00
Landskrona Station vid ICA 06:40 20:05
Eslöv, Circle K 06:55 19:50
Löddeköpinge Shell Center Syd 07:00 19:45
Lund, Godsmagasinet 07:20 19:30
Malmö Arena Bussparkering 07:45 19:00

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Mercure Hotel Hamm
Adress: Neue Bahnhofstraße 3, 59065 Hamm, Tyskland Telefon: +49 2381 91920 Hotellet ligger centralt, nära tågstation och gågata. På hotellet finns gym och bastu. Gratis Wifi. Moderna hotellrum med mör...

Övernattning dag 2 - 6

Hotel-Restaurant de l'Ange
Adress: 4 Rue de la Gare, 68500 Guebwiller, Frankrike Telefon: +33 3 89 76 22 11 Hotellet är litet och familjärt och ligger i hjärat av den berömda Route du Vin (Vinvägen) mellan bergen och staden. Ho...

Övernattning dag 6 - 7

Wyndham Garden Kassel
Adress: Heiligenröder Str. 61, 34123 Kassel, Tyskland Telefon: +49 561 52050 Ett stort bra hotell med bar, restaurang, bastu och pool. Det finns dessutom en liten kiosk i foajen. På rummet kan man sjä...