Skip to main content

Röros

5 dagar

Enligt ett kungligt påbud från 1853 så skal det hållas marknad i Röros näst sista tisdagen i februari till påföljande fredag. Och så har det gjorts sedan 1854. Man har dessutom förlängt marknaden över lördagen då intresset är så stort.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Elverum

  Vi reser från Skåne på morgonen upp längs med E6:an förbi Göteborg och Uddevalla. Vi stannar för fika och lunch på trevliga ställen utmed vägen. På eftermiddagen tar vi oss över gränsen in i Norge och fortsätter förbi Oslo upp till Elverum Här ska vi bo en natt på Elgstua Hotel i Elverum. Cirka 67 mil.

 • Dag 2-3: Röros

  Efter frukost kör vi den sista biten upp till världsarvet Röros. Här uppe på fjällvidderna gick det inte att bedriva jordbruk utan istället var det gruvdrift som fick samhället att blomstra. Vi möts av detta kulturlandskap med vacker träbebyggelse under en tid när den traditionella marknaden arrangeras. Detta får oss att flytta tillbaka i tiden och se hur det var när kungen bestämde att här skulle hållas en årlig marknad. Vissa av utställarna har färdats i upp till tio dagar för att ta sig till marknaden i Röros Med häst och vagn har man trotsat vädret och i kolonn tagit sig hit, fororna som de egentligen heter. Det är just den här kombinationen av kultur, tradition, handel och folkliv som gör Röros så populärt. Idag är här bortåt 250 utställare och flertalet konserter och spontanföreställningar på gatorna. Det serveras god mat och dryck, finns tivoli och möjlighet för att åka häst och släde. Vi bor mitt i stan på Röros Hotel där vi på kvällen äter gemensamma middagar. Då hotellet har egen bagare, konditor, ett antal Sommelierer och whiskykännare i sin personalstab bör vi trivas bra. Cirka 28 mil.

 • Dag 4: Röros-Oslo

  När vi ätit frukost är det dags att åter bege sig söderut. Marknaden är nu över och det är dags att bege sig hemåt. Vi åker söderut genom ett vitt landskap ner till den kungliga huvudstaden Oslo. Här har vi vår sista övernattning tillsammans i utkanten av staden på Scandic Helsfyr. Dagen avrundas med en gemensam middag. Cirka 37 mil.

 • Dag 5: Oslo-Hemorten

  Efter en skön morgon med frukost hoppar vi n i bussen och tar den sista biten in i Sverige. Färden går sedan längs den vackra västkusten genom Bohuslän och Halland. Med stopp för fika och lunch når vi Skåne framåt kvällen. Cirka 55 mil.

 • Allt detta ingår:

  Resa i modern helturistbuss. Del i dubbelrum med halvpension d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag fem. Vägavgifter, moms samt reseledare.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Elgstua Hotel, Elverum
Adress: Trondheimsvegen 9, 2406 Elverum, Norge Telefon: +47 62 40 10 70 Ett trendigt hotell som tagit in naturen i sin design. Fasaden är i trä och även inredningen är inspirerad av den norska naturen...

Övernattning dag 2 - 4

Hotel Röros
An-Magrittveien 48, 7374 Røros, Norge Telefon: +47 72 40 80 00 Ett charmigt hotel mitt i Röros med bar och restaurang. Man har även träningsmöjligheter och spa. Efter en dag i vinterkylan kan det vara...

Övernattning dag 4 - 5

Scandic Helsfyr Hotel Oslo
Adress: Innspurten 7, 0663 Oslo, Norge Telefon: +47 22 92 22 00 Hotellet är nyrenoverat och utbyggt och är nu Scandcs största hotell i Norge med sina 450 rum. Här är flera gemensamma utrymmen, en ny a...