Skip to main content

Bergen och Stavanger

Bergen & Stavanger med Bergenbanan och Lysefjorden

6 dagar

En naturskön resa i södra Norge. Här utforskar vi de båda vackra trästäderna Bergen och Stavanger. Vi färdas över Hardangervidda med det tekniska underverket Bergenbanan, en tåglinje som nästan ingen trodde skulle vara genomförbar på grund av den karga naturen och opålitliga vädret. Och vi njuter av fantastiska natur scenerier under en båtfärd på Lysefjorden.

Fritextsökning

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
5/8-2024BussHotel BergenMer än 812 995:-Boka

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten – Flå Hallingdal

  Vi avreser tidigt på morgonen från våra påstigningsorter och färdas via Göteborg längs västkusten upp mot Svinesundsbron. Här fortsätter färden via Oslo in i det storslagna landskapet där vi slingrar oss fram genom trånga dalar med spegelblanka sjöar. Vi bor första natten i Flå, Hallingdal på Thon Hotel Björneparken. Efter kvällens middag lockar säkert en promenad i de vackra omgivningarna. Cirka 60 mil.

 • Dag 2: Flå Hallingdal – Bergen

  När vi ätit frukost fortsätter vi vår färd genom detta sagolika land. När rälsen lades var det många som inte trodde på projektet med en järnväg mellan Oslo och Bergen. Det är fortfarande den högst belägna järnvägen mellan två europeiska städer och det nordliga klimatet med stormar, snö, vatten och kyla gjorde arbetet oerhört komplicerat. Men med fantastisk skicklighet lyckades man uppföra ett mästerverk som än idag är en av de vackraste järnvägslinjerna i världen och ett stordåd i ingenjörskonst. Efter tre timmars färd över den mäktiga vidden som når som mest 1200 meters höjd kommer vi till Bergen. Landets näst största stad var kungasäte under medeltiden och en viktig handelsstad. Här ska vi bo två nätter på Hotel Zander K där även kvällens middag serveras.

 • Dag 3: Bergen

  Idag tittar vi närmare på Bergen som är en livlig handels- och kulturstad. Staden ligger omringad av vatten och sju berg men genom sin hamn har man en lång historia och ett globalt klimat. Här är en trevlig strandpromenad men också en charmig trähusbebyggelse med kullerstensgränder och mycket intressanta museer. Vi promenerar genom det gamla Bergen och ser bland annat de vackra trälagerhusen som uppfördes under Hansatiden. Vi får naturligtvis också se det kungliga residenset, Rosenkranz torn och Grieg hallen där Bergen Filharmonikerna håller till. Vill man få en vacker vy över staden ska man åka upp med linbanan till berget Flöiens topp. Vi rekommenderar även ett besök på den livliga fiskmarknaden under den lediga eftermiddagen.

 • Dag 4: Bergen – Stavanger

  I dag ska vi åter åka inåt landet. Så när frukosten är avslutad lämnar vi Bergen och reser söderöver längs kusten. Målet för dagen är trästaden Stavanger. Den vackra staden ligger som en halvö i Nordsjön med de imponerande bergen i bakgrunden. Vi I dag ska vi åter åka inåt landet. Så när frukosten är avslutad lämnar vi Bergen och reser söderöver längs kusten. Målet för dagen är trästaden Stavanger. Den vackra staden ligger som en halvö i Nordsjön med de imponerande bergen i bakgrunden. Vi åker in i trästaden där vi gör en stadsrundtur och bland annat tittar närmare den berömda katedralen och går till fots genom kullerstensgatorna. Här bor vi en natt på Thon Hotel Stavanger. Dagen avslutas med en gemensam middag på hotellet. Cirka 20 mil.

 • Dag 5: Stavanger - Hirtshals

  Innan vi lämnar kusten gör vi en vacker båtfärd genom den 42 km långa Lysefjorden till Lysebotn där de höga bergen som på vissa ställen går upp mot 1000 meters höjd kantar vår väg nästan lodrät. Vi seglar bland annat under den mäktiga Predikstolen som går ut i en smalplatå 600 meter över vattenytan och som är en av de mest fotograferade platserna i landet. Vi ser även Kjerag som är en stor sten som är fastklämd mellan de höga bergen. Vi fortsätter efter denna avkopplande båttur med bussen och åker om vädret tillåter upp till örnnästet för ett fotostopp. Vi återvänder sedan till Stavanger där eftermiddagen är fri. På kvällen går vi ombord på Fjord Lines fartyg för färd mot Danmark. Ombord väntar middag och underhållning samt övernattning. Cirka 35 mil.

 • Dag 6: Hirtshals - Hemorten

  Vi avnjuter en härlig frukostbuffé innan vi kl 8.00 lägger till i Hirtshals. Vi kör iland och fortsätter färden längs den vackra danska kusten. Vi gör en avstickare upp till Skagen och förundras över ljuset som trollbundit så många berömda konstnärer genom årens lopp. Färden går sedan söderut över de ståtliga bältbroarna över Fyn till Öresundsbron och Skåne. Efter en resa med många vackra naturscenerier och vackra städer är det dags att ta farväl för denna gång. Cirka 60 mil.

 • Allt detta ingår:

  Resa i modern helturistbuss. Övernattning i dubbelrum med halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag sex. Utflykter enligt programmet. Tågresa Geilo-Bergen och båtresa på Lysefjorden samt mellan Stavanger-Hirtshals. Färje-, bro- och vägavgifter reseledarservice samt moms.

Avgångsorter

Plats Avresetid Hemkomsttid
Löddeköpinge Shell Center Syd 05:40 19:45
Malmö Arena Bussparkering 06:00 19:00
Ystad, Busstation utmed Järnvägen 06:00 20:20
Landskrona Station vid ICA 06:00 20:05
Tomelilla, Järnvägsstation 06:20 20:40
Lund, Godsmagasinet 06:25 19:30
Helsingborg, Hamntorget 06:30 20:35
Sjöbo, Busstation 06:40 21:00
Eslöv, Circle K 06:50 19:50
Ängelholm, MC Donalds 07:00 21:05
Hörby, ICA Kvantum 07:15 20:15
Höör, Industrigatan 7 Tjörnarpsbuss garage 07:25 20:30
Klippan Järnvägsstationen 07:30 21:35
Kristianstad, Circle K Carlssons Tavernaa 07:40 21:50
Tjörnarp, Skogsvägen vid tennisbanan 07:40 20:40
Sösdala, Busstation 07:50 21:00
Vinslöv, Samåknings P vid rv 21 07:55 21:30
Hässleholm, Norra Station Magasinsgatan 08:10 21:15
Örkelljunga, Rastplats Skåneporten 08:40 00:00

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Thon Hotel Björneparken
Adress: Svingeleie 6, 3539 Flå, Norge Telefon: +47 32 05 35 70 Thon Hotel Björneparken, som öppnade 2010, ligger i natursköna omgivningar i centrala Flå i Hallingdal. Köpcentret Björneparken ligger pr...

Övernattning dag 2 - 4

Hotel Zander K Bergen
Adress: Zander Kaaes gate 8, 5015 Bergen, Norge Telefon: +47 55 36 20 40 Ett stort nytt hotell mitt i Bergen vid centralstationen. De många sofforna i lobbyn ger ett ombonat intryck till detta konfere...

Övernattning dag 4 - 5

Thon Hotel Stavanger
Adress: Klubbgata 6, 4013 Stavanger, Norge Tel: +47 51 59 95 00 Mitt i centrum återfinner vi detta fina, färgstarka hotell. Här finns gym och gratis wi-fi. Rummen är också ganska färgstarka och allerg...

Var denna resa det du letade efter?

Läs annars mer om våra övriga Norge resor här http://sverige-norden/norgeresor