Skip to main content

Sicilien

Sicilien

8 dagar

Medelhavets största ö, det soliga Sicilien, tillhör visserligen Italien men är egentligen lika mycket en del av Afrika som av Europa. Det mångskiftande kulturella arvet har man fått från sina många erövrare som inte bara gett ön en spännande historia och kokkonst utan även bidragit till en mäktig arkitektur och konst. Till detta kommer den dramatiska naturen skapad av den ståtliga vulkanen Etna, vackert inbäddad av apelsinlundar, vinrankor och bougainvillea.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Palermo– Giardini Naxos

  Vi flyger tidigt på morgonen från Kastrup till Palermo på Sicilien. Sicilien är inte som övriga Italien utan känns nästan som en egen nation med starka arv från sina tidigare erövrare. Vi börjar vår resa med att färdas längs den norra kusten. I den charmiga semesterorten Cefalu kan man känna den medeltida stämningen. De pittoreska fiskekvarteren och välkomnande uteserveringarna bidrar till den genuina känslan. Vi fortsätter till Giardini Naxos där vi ska bo två nätter på det lyxiga Hotel Hellenia Yachting. Eftersom vi hade en så tidig morgon så tar vi resten av dagen fritt och njuter av hotellets faciliteter och lite avkoppling solterrassen eller på den privata stranden. Det är bra 15 minuters promenad in till centrum för de som vill utforska denna. Vi avrundar dagen med middag på hotellet. Ca 25 mil.

 • Dag 2: Giardini Naxos

  Utvilade och pigga efter en härlig frukost tar vår lokalguide med oss på en utflykt till vulkanen Etna som vi länge siktat. Etna är Europas största aktiva vulkan och vi kör genom dess bördiga sluttningar där det odlas, citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi tar oss upp till 1800 meters höjd och får njuta av utsikten. Vi fortsätter sedan med att se närmare på den lilla staden Taormina som ligger mycket vackert på en platå 225 m.ö.h. Den största sevärdheten är den Romerska Teatern som erbjuder en fantastisk utsikt över havet. Taormina är den mest populära semesterorten på Sicilien och brukar kallas öns fönster mot den moderna världen. Här är ett livligt centrum med många butiker, kaféer och restauranger som vi kan se närmare på under vår lediga eftermiddag.
  Vi återvänder sedan till vårt hotell i Giardini Naxos. Cirka 25 mil.

 • Dag 3: Giardini Naxos – Siracusa

  Idag packar vi våra väskor för färd till Siracusa, Santa Lucias hemstad. Siracusa som en gång var ett av världens mäktigaste riken grundades av grekerna 734 f. Kr. En lokalguide tar oss tillbaka i tiden och visar oss stadens sevärdheter såsom den grekiska teatern. Vi tar sedan in på Hotel Siracusa och har resten av dagen till eget förfogande. Cirka 6 mil.

 • Dag 4: Siracusa – Agrigento

  När vi ätit frukost beger vi oss inåt landet. Vi åker till Piazza Armerina där vi besöker Villa Romana del Casale, en imponerande romersk villa med fantastiska mosaiker. Vi fortsätter sedan till Enna, Siciliens högst belägna stad. Staden har alltid varit ett eftertraktat byte och nu är det vår tur att ta den i besittning. Från dess fästning på nära 1.000 meters höjd har vi en enorm utsikt över stora delar av Siciliens inre. Vi fortsätter här efter ner till den andra kusten vid Gela och följer den till Agrigento där vi ska bo en natt på Hotel della Valle. Cirka 27 mil.

 • Dag 5: Agrigento – Marsala

  Idag tar oss en lokalguide runt i Agrigento och framförallt det imponerande ruinområdet Tempeldalen. Detta är det enda tempelområdet som kan mäta sig med Akropolis i Grekland och har flera klassiska tempel som är tillägnade gudar och gudinnor. Färden fortsätter sedan längs kusten norrut mot Marsala där den bördiga lavajorden har gett upphov till odlingar av valnötsträd, citrusfrukter och druvor. Vi passerar Selinunte som fått namn efter den vildselleri som växer här. Under antiken var detta en av de viktigaste städerna i det av grekerna erövrade Italien. Vi kan fortfarande skymta en del av de en gång så imponerande templen. Vi tar os sedan ut till Marsala. Här gör vi ett besök på Cantine Pellegrino och provar deras viner. Här är inte vinstockarna skyddade av några berg utan de utsett för mycket ljus och milda fuktiga havsvindar, detta gör att vinerna trivs med att ligga länge och mogna. Vi får prova tre viner under vårt besök. I Marsala ska vi även bo en natt på Hotel President. Cirka 14 mil.

 • Dag 6: Marsala – Palermo

  Efter Marsala kommer vi in i ett område där stora saltslätter breder ut sig längs havet. Här utvinner man havssalt. Vi klättrar med bussen uppför Monte San Giuliano till toppen på 750 meters höjd där den välbevarade medeltida staden Erice ligger. Vi promenerar genom smala gränder längs den gamla stadsmuren och njuter av en hänförande utsikt. Vi besöker även Maria Grammaticos världsberömda konditori. Här får vi prova kakor och lite Marsala vin. Den som vill kan givetvis köpa med sig något gott. I Erice äter vi även en gemensam lunch med sicilianska specialiteter samt njuter av den vackra utsikten från restaurangen. På eftermiddagen beger vi oss återigen in i landet. I Segesta som sägs vara en av de mest förtrollande platserna vid Medelhavet ser vi ännu ett imponerande tempel, som dock aldrig blev fullbordat. Vi fortsätter sedan in till Siciliens huvudstad Palermo där vi ska bo två nätter på Hotel Palermo. Cirka 16 mil.

 • Dag 7: Palermo

  När vi ätit frukost gör vi en stadsrundtur. Från den magnifikt utsmyckade katedralen Monreale har vi en fin utsikt över staden som ligger vid havet, alldeles vid foten av Mont Pellegrino. Palermo är en blandning av orientaliska och europeiska influenser. Arkitekturen erbjuder allt från arabisk och normandisk stil till barock och jugend. Här finns överdådigt utsmyckade palats och kyrkor men också enkla medeltida kvarter och fridfulla exotiska parker. Efter rundturen får vi egen tid till att ströva runt i stan. Kanske lockar ett besök på den livliga marknaden eller de moderna affärsgatorna, man får inte heller missa en promenad i hamnen där tonfiskbåtarna lägger till.

 • Dag 8: Giardini Naxos–Hemorten

  Då var det dags att ta farväl av Sicilien för den här gången och vi beger oss till flygplatsen för flyg hem. Efter åtta spännande dagar tillsammans är det dags att bryta upp men vi har många sköna minnen med oss i bagaget. Arrivederchi Sicily!

 • Allt detta ingår:

  Flygresa i turistklass Köpenhamn - Palermo t/r. Resa i lokalturistbuss. Övernattning i dubbelrum med dusch och wc. Halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag åtta samt en lunch. Alla utflykter enligt programmet. Bro- och färjeavgifter, serviceavgifter, vägskatter, hotellskatter och reseledarservice. Lokalguide i Etna, Siracausa, Agrigento och Palermo. Inträde till Romerska Teatern i Taormina, tempelområdet i Agrigento, Monrealekatedralen och Villa Romana del Casale. Två vinprovningar. Övriga eventuella entréavgifter tillkommer. Vi reserverar oss för ändrade flygtider och flygpriser.

  Resan bör bokas senast 2 månader före avresa.

Karta