Skip to main content

Krakow

KRAKOW

6 dagar

Den historiska staden Krakow är helt klart värd en egen resa! Den charmiga stadens historiska stadskärnan är välbevarad och världsarvsklassad. Här är bra shopping och intressanta museer. På när håll hittar vi dessutom de imponerande saltgruvorna i Wieliszka, det tunga men ack så intressanta Auschwitz och ett kloster där man förenar historien med nutiden.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Gdynia

  Vi avreser på eftermiddagen från våra hemorter genom Blekinge till Karlskrona. Här går vi ombord på Stena Lines färja till Gdynia. Ombord äter vi middag och umgås samt ser oss omkring i butiken innan vi söker oss till de sköna hytterna. Cirka 14 mil.

 • Dag 2: Gdynia - Krakow

  Det blir en tidig frukost då vi lägger till redan kl 07.00 i Gdynia. Nu går färden på nya fina motorvägar söderut. Med stopp för lunch reser vi genom det öppna jordbrukslandskapet rakt genom landet mot landets skattkammare som Krakow brukar kallas. Här vid landets sydgräns, strax innan höglandet övergår i Karpaternas bergskedja, ligger Krakow vid floden Wisla. Krakow klarade sig mirakulöst nog undan krigets förstörelse och vi börjar med en rundtur i staden. Där vår lokalguide visar oss runt genom smala gränder och öppna torg. Här får vi se en unik blandning av gamla byggnadsstilar – en riktig kulturstad med ursprunglig charm! Turen avslutas vid Hotel Wyspianski där vi ska bo tre nätter och där vi avrundar dagen med en gemensam middag. Ca 65 mil.

 • Dag 3-4: Krakow

  Under våra dagar i Krakow gör vi några utflykter i området. En går till Birkenau och Auschwitz. Här får vi en rundvisning på museet och koncentrationslägret. En del av vår hemska nutida historia som inte får glömmas. En annan går till saltgruvorna i Wieliszka. Här gör vi ett oförglömligt besök i den 700 år gamla saltgruvan med 20 mil långa gångar där underjordiska salar, kapell och skulpturer har formats av salt. Vi besöker även det tusen år gamla Benediktinerklostret i Tyniec. Räkna med en ovanlig resa i tid och rum när vi går in i den moderne munkens värld och får en inblick i deras liv. Här samexisterar romerska fundament med barock utrustning, romantiska ruiner, moderna betong och moderna datorer.
  Det blir även tid till egna strövtåg i Krakow. Staden är känd som landets vackraste och här finns mycket vackert att se och njuta av. Det kungliga slottet Wawel som utgör stadens kännemärke ligger vackert på en kulle vid floden Wisla. Den gotiska Mariakyrkan och tyghuset Sukiennice från 1400-talet är Gamla Stans själ och hjärta. Här finner vi även den judiska stadsdelen Kazimierz – världsberömd efter filmen Schindlers list.
  En utav kvällarna byter vi ut hotellets middag mot en färgsprakande temperamentsfylld folkloreshow med god mat och dryck på en genuin och trevlig restaurang.

 • Dag 5: Krakow - Gdynia

  Efter frukost reser vi åter norrut genom landet förbi Warszawa upp till Gdynia. Vi gör förstås stopp för fika och lunch längs vägen. I Gdynia väntar stena Lines färja. Ombord äter vi middag innan vi kl 21.00 lägger ut för färd över Östersjön till Karlskrona. På återseende eller som det heter i Polen – do widzenia!. Cirka 68 mil.

 • Dag 6: Karlskrona - Hemorten

  När vi avnjutit frukosten ombord är kl 07.00 och vi lägger till i Karlskrona. Då kr vi den vackra vägen genom Blekinge tillbaka till Skåne. Sen har vi hela dagen på oss att packa upp våra väskor och bearbeta alla minnen från en underbar resa i Polen. Cirka 14 mil.

 • Allt detta ingår:

  Resa i modern helturistbuss. Övernattning i dubbelrum/hytt med dusch/bad och wc. Halvpension, d.v.s. middag dag ett t.o.m. frukost dag sex. Utflykter enligt programmet. Färjeavgifter, vägskatter, lokalguide, moms samt reseledare. Entré till Saltgruvorna i Wieliczka, klostret i Tyniec och utrotningslägret i Auschwitz, Birkenau.

Karta

Hotell

Övernattning dag 2 - 5

Hotel Wyspianski Krakow
Adress: Westerplatte 15, 31-033 Kraków, Polen Telefon: +48 12 422 95 66 Ett våningar högt, modernt konferens hotell mitt i centrala Krakow bara 500 meter från Marknadstorget. Här har vi museer, sevärd...