Skip to main content

Sverige runt

Sverige runt

10 dagar

Upplev vårt vackra land med denna mäktiga Sverige runt resa. Det blir inte bara turer på våra storslagna fjällvägar och nationalparker utan även besök på Ishotellet. Vi får en inblick i samlivet och får höra mer om Kiruna och dess flytt. Uppresan går rakt genom landet med bland annat ett besök i Selma Lagerlöfs hem och en runda på den vackra vildmarksvägen. Nervägen går via Haparanda och den storslagna höga kusten. Vi hinner även med ett besök på Mannaminne och de sköna Wij trädgårdar på hemvägen.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Karlstad

  Via våra påstigningsorter reser vi norrut förbi Jönköping mot Skövde. Vi fortsätter upp mot Mariestad varifrån vi följer Vänerns strand upp till Sjötorp där Göta Kanal har sitt utlopp i Vänern. Vi stannar för fika och lunch längs vägen och vår reseledare berättar om vad vi ser. Färden går vidare norrut till Kristinehamn där vi beser Picassos 15 meter höga skulptur på en udde. Vi har nu kommit in i Värmland. Målet för dagen är solskensstaden Karlstad. Här ska vi bo mitt i stan på Scandic Winn. Kanske lockar en promenad efter kvällens middag. Ca 45 mil.

 • Dag 2: Karlstad - Östersund (Mårbacka)

  Efter frukost får vi stifta bekantskap med några kända värmlänningar. Vi färdas längs Fryken och gör ett besök på Selma Lagerlöfs gård Mårbacka, där vi också får en guidad visning. Vi blir inspirerade av den starka författarinnan när vi ser utställningen och minnesgården. Färden går sedan vidare via Sven Göran Ericssons Torsby in i Dalarna förbi Malung som är känd för sin dansbandsvecka och Mora in i Norrland. I Sveg träder vi in i björnriket och fortsätter upp till den sägenomspunna Storsjön. Har vi tur kanske vi får se Storsjöodjuret. Målet för dagen är Östersund vackert beläget vid sjön och med Oviksfjället i bakgrunden. Här ska vi bo en natt på Hotell Östersund där även middagen serveras. Cirka 58 mil.

 • Dag 3: Östersund - Vildmarksvägen - Vilhelmina

  Innan vi tar farväl av Östersund svänger vi ut om Frösön. Här vid Frösö kyrka ligger Willhelm Pettersson-Berger begravd vid klockstapeln och har en vidunderlig utsikt över det vackra landskapet. Vi fortsätter in i fjällvärlden. I Strömsund går vi på Vildmarksvägen. Det är vårt lands högsta asfalterade väg och den tar oss över Stekenjokkplatån mellan Jämtland och Lappland. Färden går via
  Gäddene och den vackra Blåsjön och Gaustafallet upp på kalfjället, Stekenjokk. På Norgefararegården i Klimpfjäll, brukade handelsmännen stanna före/efter sina handelsresor till Norge. Nu är här lite museum och cafeteria. Vi kommer härefter till Kyrkstaden Fatmomakke vid foten av Marsfjället. Här har varit en samlingsplats ända sedan stenåldern och en samisk kyrkby sedan 1700-talet. Kyrkstaden har ett stort symbolvärde och betydelse för den samiska traditionen men det är inget museum utan de flesta kåtorna och stugorna är privatägda. Vi fortsätter mot Saxnäs och gör ett besök vid trappstegsforsen som man knappt tror är ett naturligt vattenfall när den bildar en nästan perfekt trappa där den faller ner från Kultsjön. Slutmålet för dagen är Vilhelmina. Här väntar middag och övernattning på Hotel Vilhelmina. Cirka 50 mil.

 • Dag 4: Vilhelmina - Kiruna

  Innan vi lämnar Vilhelmina gör vi ett besök hos Risfjells där det finns möjlighet att handla sameslöjd. Vi ger oss sen av på vår väg norrut genom Norrland. Vi passerar Stenesle som har Sveriges största träkyrka. Kyrkan sägs dessutom har den minsta bibeln. Vi fortsätter mot Arvidsjaur, där lappstaden ligger med den största samiska kyrkbyn i landet med över 80 kåtor och härbärgen. Vi fortsätter över polcirkeln och tar oss fram till Jokkmokk där vi tittar in på Jokkmokks Tenn som är ett familjeföretag med både ateljé och butik där man visar och berättar om de olika tillverkningsmomenten.
  Vi fortsätter till Porjus och Sveriges första kraftverk som byggdes mellan 1910-1915. Kraftverksbygget var ett gigantiskt arbete mätt med dåtidens mått. Vi gör inget besök men kör över dammanläggningen och får från bussfönstret en uppfattning om den gigantiska storleken.
  Vi fortsätter sedan norrut förbi Gällivare till Kiruna där vi ska bo två nätter på Scandic Kiruna. Ca 60 mil.

 • Dag 5: Kiruna och Ishotellet

  Vi utforskar vår värdstad och gruvans betydelse samt arbetet med att flytta staden. Vi åker sedan till Jukkasjärvi med Sveriges äldsta samekyrka och Bror Hjorts välkända altartavla. Här besöker vi även ishotellet får en rundvisning i de vackert skulpterade is rummen och äter lunch. Eftermiddagen får vi lägga upp helt efter egna önskemål i Kiruna.

 • Dag 6: Kiruna - Tornedalen - Luleå

  Efter frukost bär det österut in i Tornedalen som faktiskt Kiruna till viss del ingår i. Vi gör ett stopp vid Kukkolaforsen som är en del av Torne Älv som utgör gränsen mellan Sverige och Finland. Vi har sedan bara en liten bit ner till Haparande som ligger precis på gränsen och är vår östligaste stad. Kanske lockar en promenad in till Torneå i Finland innan vi fortsätter söderut till Luleå. Vi gör först ett stopp en bit utanför stan där vi ska besöka Gammelstad kyrkstad, som är en unik och spännande historisk miljö man inte får missa vid ett besök i Luleå. Sedan 1996 återfinns Gammelstad på Unescos världsarvslista. I miljön ingår Nederluleå kyrka och runt den ca 400 kyrkstugor där församlingsborna allt sedan 1500-talet övernattat i samband med kyrkobesök. Vi tar oss sedan in till centrum där vi ska bo en natt på Elite stadshotellet. Cirka 55 mil.

 • Dag 7: Luleå - Örnsköldsvik

  Efter frukost börjar vi vår färd längs Bottenviken söderut. Vi passerar Piteå med sitt berömda havsbad och fortsätter mot Skellefteå och björkarnas stad Umeå på vår väg. På eftermiddagen kommer vi fram till Höga Kusten. Vi tar oss då ut till det charmiga lilla fiskeläget Skeppsmalen. Här ligger de röda fiskestugorna snyggt uppradade och här finns ett litet fiskemuseum som sägs vara världens första surströmingsmuseum. Kanske blir någon sugen på att smaka denna delikatess. Vi söker oss sen in till Örnsköldsvik där vi ska bo en natt på Scandic Hotel. Ca 40 mil.

 • Dag 8: Örnsköldsvik - Bollnäs

  Den här dagen börjar vi med att ägna oss åt den vackra Höga Kusten. Vi tar oss via Skuleberget ner mot Nordingrå där man hittar Mannaminne som är ett alldeles speciellt friluftsmuseum där byggnader och fordon samsas med kost och musik. Eller vad ska man säga när Spårvagnar, bilar och båtar samsas med en ungersk bondgård, kinesisk paviljong, norsk stavkyrka, rundloge och ett dragspelsmuseum. Vi kommer sen till de ståtliga broarna. Höga Kusten bron är en av världens längsta häng¬broar och kallas för Sveriges Golden Gate. Vi njuter av utsikten från Lillgällingens utsiktsplats innan vi tar oss ner till Lunde vid Sandöbron, och får höra om händelsen som har fört in Ådalen för all evighet i våra historieböcker.
  Vi fortsätter sen längs kusten även om vi lämnar Höga Kusten och tar oss ner till det Glada Hudik och vidare inåt landet till Hälsingland. Här följer vi Ljusnan genom Lill Babs älskade Järvsö ner till Bollnäs. På vår väg ser vi också en traditionell Hälsingegård. Här i Bollnäs ska vi bo en natt på Scandic Bollnäs. Ca 35 mil.

 • Dag 9: Bollnäs - Enköping

  Vi har nu lämnat Norrland och efter frukost lämnar vi även det lilla trevliga Bollnäs för att bege oss till Ockelbo. Här i en glänta i skogen återfinner vi Wij trädgårdar. Här kan vi botanisera i inte mindre än sju olika visningsträdgårdar och man varvar trädgårdsodling med mat, konst och hantverk. Ett underbart besöksmål för alla sinnen. På eftermiddagen gör vi ett besök i Sala. Här återfinns Sala Silvergruva där man brutit silver i över 500 år. Vi stannar så de som vill kan besöka gruvan (mot tillägg) medan övriga får fri tid på stan.
  Vi fortsätter sedan ner till Enköping där middag och Övernattning väntar på Best Western Hotel Park Astoria. Ca 25 mil.

 • Dag 10: Enköping - Strängnäs - Hemorten

  Från Enköping är det inte så långt till stiftsstaden Strängnäs. Här tar vi en promenad genom den gamla bebyggelsen kring domkyrkan samt njuter av väderkvarnens siluett. Sen får vi gå ombord på bussen igen för att söka oss hemåt. Med stopp för fika och lunch reser vi förbi Katrineholm, Norrköping och Linköping. Längs den vackra Vättern ner genom Småland till Skåne. Nöjda och glada når vi vår hemort efter att ha fått en inblick i vad vårt avlånga land har att erbjuda av både fjäll, skogar och dramatiska kustland. Ca 52 mil.

 • Allt detta ingår:

  Bussresa. Övernattning i dubbelrum med halvpension samt en lunch. Utflykter, entré till Mårbacka, Wij trädgårdar och Ishotellet, moms och reseledarservice.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Scandic Winn Karlstad
Adress: Norra Strandgatan 9-11, 652 24 Karlstad Telefon: 054-776 47 00 Trevligt hotell 5 minuters promenad från Lars Lerins konstgalleriet Sandgrund, domkyrkan och Värmlands Museum. Det finns restaur...

Övernattning dag 2 - 3

Hotell Östersund
Adress: Kyrkgatan 70, 831 34 Östersund Telefon: 063-57 57 00 Spahotellet mitt i Östersund centrum där du har nära till allt samtidigt som du har en riktigt mysig atmosfär där tiden står stilla. Det är...

Övernattning dag 3 - 4

Hotel Wilhelmina
Adress: Volgsjövägen 16, 912 34 Vilhelmina Telefon: 0940-554 20 Det trevliga hotellet ligger vackert i det vilda Lappland med en underbar utsikt över sjö och fjäll. Man har en restaurang som serverar...

Övernattning dag 4 - 6

Scandic Kiruna
Adress: Stadshustorget 11, 981 30 Kiruna Telefon: 0980-39 86 00 I det nya Kiruna hittar vi detta nya spännande hotel inspirerat av Kebnekajse och Lapporten (byggt 2022). I bottenplan har vi baslägret...

Övernattning dag 6 - 7

Elite Stadshotellet Luleå
Adress: Storgatan 15, 972 32 Luleå Telefon: 0920-27 40 00 Ett anrikt fint hotell mitt i Luleå, vid den vackra stadsparken i fransk renässansstil. Det är beläget nära kyrkan och stranden. Hotellet har...

Övernattning dag 7 - 8

Scandic Örnsköldsvik
Adress: Hästmarksvägen 4, 891 38 Örnsköldsvik Telefon: 0660-27 22 00 Ett mysigt hotell med en stor bekvämt möbilerad lounge, bar och restaurang. Det ligger 2 km från centrum men här finns gym,en stor...

Övernattning dag 8 - 9

Scandic Bollnäs
Adress: Stenbomsgatan 8, 821 42 Bollnäs Telefon: 0278-74 41 00 Hotellet ligger nära sjön Varpen och med stadskärnan på promenadavstånd (ca 300m), Är du här på sommaren kan det vara skönt att gå ner oc...

Övernattning dag 9 - 10

Best Western Hotel Park Astoria
Adress: Kyrkogatan 7, 745 31 Enköping Telefon: 0171-47 80 80 Hotellet ligger centralt i Enköping och har en populär restaurang. Man har även en bar, konferensrum och en bastu. Rummen går i lite mörkar...