Skip to main content

Grönland

Grönland -ett arktiskt äventyr

6 dagar 

En resa som skiftar i vitt till turkos. Vi börjar med inlandsisen i Kangerlussuaq där man kan komma ut och gå till inlandsisen och fortsätter till Ilulissat isbergens stad. Här gör vi utfärder på isfjorden dels på dagtid så vi får se när glaciären kalvar men också vackert kvällsljus.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Skandinavien - Kangerlussuaq

  Vi reser från Skandinavien till Kangerlussuaq där en guide möter upp på flygplatsen. Vi checkar in på hotellet eller vandrarhemmet innan vi träffas igen och får lite information om staden. Färden går sedan upp till inlandsisen vid Point 660. Vi färdas de 2,5 milen dit i 4-hjulsdrivna specialfordon som tar oss genom den arktiska öknen. Har vi tur får vi se ren, myskoxe, fjällräv eller kanske en hare.

 • Dag 2: Kangerlussuaq - Ilulissat

  Nästa dag åker vi vidare till Grönlands tredje största stad Ilulissat. Passa på att under den 45 minuter långa flygfärden se ut över det fantastiska landskapet och isfjorden. När vi checkat in får vi under ett informationsmöte reda på en hel del om staden och området samt vad man kan göra här. Ilulissat betyder på grönländska isberg och staden ligger vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Man har cirka 4500 människor och nästan lika många slädhundar som är ett viktigt transportmedel här uppe.

 • Dag 3-5: Utflykter

  Vi börjar med en rundtur i Ilullisat till de mest intressanta platserna. Vi får då även höra om platsens historia och hur man lever här.
  Vi åker även till Sermermiut en gammal boplats intill isfjorden som varit bebodd i över 4000 år.
  Det ingår en dagstur med båt till den kalvande glaciären Eqi. Här är Isvägarna 80-90 meter höga och det låter som åska när isen rasar ner i vattnet. Har vi tur får vi även se en och annan val under turen. Vi gör även en båttur på isfjorden i kvällsljus. Missa inte chansen att komma riktigt nära isbergen.
  På lediga stunder kan vi rekommendera vandringar i omgivningar, ett besök i fiskehamnen och på den lokala marknaden. I systugan kan man köpa skinn, päls och tyg och det finns trevliga konsthantverksbutiker.

 • Dag 6: Ilulissat-Skandinavien

  Då var det dags att ta farväl av Ilulissat och vi tar flyget via Kangerlussuaq till Kastrup. Här landar vi antingen sent på kvällen eller tidigt nästa morgon.

  Om man vill se mer går det bra att förlänga resan med fler nätter i Ilulissat eller någon natt i Kangerlussuaq. Om man tar flyg via Island kan man ta någon extra natt i Reykjavik, naturligtvis mot tillägg.

Karta