Skip to main content

Grönland

Grönland -ett arktiskt äventyr

8 dagar 

En resa som skiftar i vitt till turkos. Vi börjar med inlandsisen i Kangerlussuaq där man kan komma ut och gå till inlandsisen och fortsätter till Sisimiut med de typiska färgglada trähusen vi avslutar sen med Ilulissat isbergens stad. Här gör vi utfärder på isfjorden men åker också till byn Ilimanaq för en stug övernattning. 

Detta är en resa med både lite vandring och skön avkoppling i en vild natur med såväl grönska som snö och is. Polarsommaren är kort men intensiv med midnatssol och massor av livsglädje. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Skandinavien - Kangerlussuaq

  Vi reser från Skandinavien till Kangerlussuaq där en guide möter upp på flygplatsen. Vi checkar in på hotellet eller vandrarhemmet innan vi träffas igen och får lite information om staden. Färden går sedan upp till inlandsisen vid Point 660. Vi färdas de 2,5 milen dit i 4-hjulsdrivna specialfordon som tar oss genom den arktiska öknen. Har vi tur får vi se ren, myskoxe, fjällräv eller kanske en hare.

 • Dag 2-3: Sisimut

  När vi ätit frukost flyger vi till Sisimiut som är Grönlands näst största stad med 5500 invånare. Här ska vi bo på Hotel Sisimiut och vi börjar med ett informationsmöte vid ankomsten. Staden ligger vackert med sina färgglada trähus som kontrast till den mjuka naturen. Längs huvudgatan ligger butikerna samlade. Här återfinner vi också en lokala marknaden braettet där byns jäkare och fiskare säljer sin fångst i form av fisk, säl, ren och fågel.
  Vi åker även en rundtur med buss samt gör en lättare vandring på Teleön där det bott människor sen 4000 år sedan och guiden visar oss spår från detta.

  Nästa dag gör vi en båttur till den numera öde byn Assaqutaq. Har vi tur ser vi en och annan val längs vägen. På sommaren kan en del hus vara bebodda men övrig tid på året står byn öde.

 • Dag 4: Ilulissat

  Idag flyger vi till Grönlands tredje största stad Ilulissat. Passa på att under den 45 minuter långa flygfärden se ut över det fantastiska landskapet och isfjorden. När vi checkat in får vi under ett informationsmöte reda på en hel del om staden och området samt vad man kan göra här. Ilulissat betyder på grönländska isberg och staden ligger vid mynningen av den 50 km långa isfjorden. Man har cirka 4500 människor och nästan lika många slädhundar som är ett viktigt transportmedel här uppe.

  Vi börjar med en rundtur i Ilullisat till de mest intressanta platserna. Vi får då även höra om platsens historia och hur man lever här.
  Vi åker även till Sermermiut en gammal boplats intill isfjorden som varit bebodd i över 4000 år.

  På lediga stunder kan vi rekommendera vandringar i omgivningar, ett besök i fiskehamnen och på den lokala marknaden. I systugan kan man köpa skinn, päls och tyg och det finns trevliga konsthantverksbutiker.

  Vi avrundar dagen med en trevlig middag på Hotel Arctic.

 • Dag 5-6: Ilimanaq

  Vi har förmiddagen till eget förfogande och ger oss inte förrän på eftermiddagen ut med båt på isfjordsmynningen till den lilla byn Ilimanaq. Vi passerar enorma isberg som lossnat och sedan strandat i den grunda flodmynningen. I Ilimanaq checkar vi in i mysiga stugor med utsikt över havet och isbergen. Vi får lite information om byn som ligger 15 km söder om Ilulissat och har cirka 50 invånare. Här har man en lång tradition av jakt och fiske. Vi kopplar av och njuter av naturen.

  Även nästa dag tar vi det lugnt på morgon. Sen kan de som vill vid 11.30 ge sig ut på en heldagsutflykt till inlandsisen. Kostnaden för denna är 340 euro per person. Vi börjar då med en båtfärd till Itilliup Ilua där vi hoppar av vid en sandstrand för att sen fortsätta med en ATV till Tasiusaqfjorden. Vi går här på en båt för att färdas fram på fjorden mellan två glaciärer till inlandsisen. Innan vi tar oss upp på isen stärker vi oss med vår medhavda matsäck.
  Efter en storslagen upplevelse återvänder vi till Ilimanaq och Ilulissat.
  Utflykten beräknas ta ca 8 timmar och matsäcken ingår men utflykten kostar 340 euro per person och tillkommer, Meddela vid bokningen om ni önskar denna.

 • Dag 7: Ilulissat

  Idag är det lite fri tid till egna vandringar längs isfjorden. Man kan besöka konsthantverkstan eller titta närmare på den flera tusen år gamla boplats resterna. Vi kommer även åka ut på en valsafari där vi hoppas få se knölval, vikval och sillval som är vanligast i området. Har vi tur får vi även se blåval och späckhuggare.

  Den som vill kan boka till en guidad kajaktur på kvällen mot tillägg. Den utflykten ligger på 170 euro per person då ingår utrustning, instruktör, varm dryck och en cirka 2 timmars utfärd.

 • Dag 8: Ilulissat-Skandinavien

  Då var det dags att ta farväl av Ilulissat och vi tar flyget via Kangerlussuaq till Kastrup.

  Om man vill se mer går det bra att förlänga resan med fler nätter i Ilulissat eller någon natt i Kangerlussuaq. Om man tar flyg via Island kan man ta någon extra natt i Reykjavik, naturligtvis mot tillägg.

 • Pris från 52.000:-

  Avgångar:
  Juni 14 - 21
  Juni 21 - 28
  Juni 28 - Juli 5
  Juli 5 - 12
  Juli 12 - 19
  Juli 19 - 26
  Juli 26 - Augusti 2
  Augusti 2 - 9
  Augusti 9 - 16
  Augusti 16 - 23
  Augusti 23 - 30

 • Allt detta ingår:

  Flygresor, transfers, båtturer och utflykter enligt program. 6 övernattningar på hotell med frukost och en i stuga, en middag. Skatter och avgifter.

  Priset är beräknat från Köpenhamn kl 9:00 med hemkomst kl 20:15.

Karta