Skip to main content

Härjedalen, Bruksvallarna

Härjedalen, Bruksvallarna

6 dagar 

Vårt högst belägna landskap med en storslagen natur som skiftar från skogarna i öster till fjällen i väster. Vi njuter av den underbara naturen när den är som vackrast och börjar övergå i höstens färger. Vi gör det både till fots, buss och gondol över sätrar, högfjällsplatåer och kulturlandskap. Och avslutar med det vackra Röros. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Mora

  Vi avreser på morgonen från våra avreseorter för färd norrut. Med stopp för fika och lunch tar vi oss genom Småland upp längs Vänern till Dalarna. I Mora har vi vår första övernattning och middag på Hotel Kung Gösta. Cirka 70 mil.

 • Dag 2: Mora - Bruksvallarna

  Efter frukost fortsätter vi norrut. Vi passerar Orsa och fortsätter E45 norrut. Vid Sveg når vi Ljusnan. Här ser vi också världens största träbjörn. Vi har nu kommit in i ett av Sveriges minsta landskap Härjedalen. Tillsammans med Jämtland var man länge en del av Tröndelag i Norge som man fortfarande har ett nära band med. Det är inte bara björn som trivs här utan även myskoxe. Och i Tännäs har man byggt upp ett myskoxhägn (250:- för 1,5). Vi fortsätter sedan upp till Lopme Lante som är en samisk park. Här får vi reda på mer om den samiska kulturen och möjlighet till att köpa hantverk. (25) För att ta oss hit tar vi Funäs-Gondolen. En underbar lufttur med en fantastisk utsikt. Vi fortsätter sedan upp till Bruksvallarna där vi ska bo i två nätter på Hotell Bruksvallsliden. Cirka 25 mil.

 • Dag 3-4: Funäsdalen

  Idag ger vi oss ut till fots i den vackra naturen. Vi tar oss ut på Mittåkläppen med en fantastisk flora. Har vi tur får vi se den sällsynta blåvingade fjärilen som endast lever här. Vi parkerar och går en kort bit till Djupdalsvallens våffelstuga som är en gammal fäbodvall Gammelgården i Ljungdalen där det smakar gott med kaffe och våffla.
  Det är ett välbevarat säterområde och utgör en vandring på fina stigar i ett ganska kuperat landskap på cirka 5 km.
  Vi tar även en tur med bussen upp till Flaturet som är Sveriges högst belägna väg. Namnet Flatruet betyder ungefär en platt höjd där skogen blir glesare och får fjällkaraktär. Ett passande namn för det är precis vad det är med en underbar utsikt över det mäktiga fjällmassivet med Sveriges sydligaste glaciär Helags, som också är den högsta toppen söder om polcirkeln på 1797 möh. Sylarna har två toppar Storsylen 1762 meter ö.h. och Templet 1728 meter ö.h. och den högsta ligger på norska sidan.

  En annan tur är en vandring på ca 8,5 km längs Andersjöåfallet. Det är en omväxlande tur längs en stig på Hamrafjällets åsrygg över en spångad myr. Turen har en stigning på 300 meter och man går på en trätrappa längs ett mäktigt vattenfall. Vi når sen Blomsterfjället Hamra med vacker utsikt och börjar nedstigningen där kalfjäll övergår i frodig fjällbjörkskog. På eftermiddagen lockar kanske en närmare titt på museet och kyrkan.

  Vi avslutar dagarna med gemensamma middagar på hotellet.

 • Dag 5: Bruksvallarna – Röros – Hamar

  Efter frukost åker vi över gränsen in i Norge till Röros. Vi möts av ett kulturlandskap med vacker träbebyggelse i form av små timmerhus. Här uppe på fjällvidderna gick det inte att bedriva jordbruk utan istället var det gruvdrift som fick samhället att blomstra. Man känner historiens vingslag när man strosar genom den charmiga byn.
  Färden fortsätter vidare söderut förbi OS staden Lillehammer till Hamar där gemensam middag och övernattning på Scandic Hamar väntar. Ca 40 mil.

 • Dag 6: Hamar - Hemorten

  Efter frukost är det dags att fortsätta resan söderut. Vi tar oss över gränsen och färdas längs västkusten ner till Skåne. Med stopp för fika och lunch är vi hemma igen framåt kvällen. Nu med ny energi efter sköna dagar i fjällen. Ca 70 mil.

 • Allt detta ingår:

  Övernattning i dubbelrum med halvpension. Resa och utflykter enligt program. Moms samt reseledare.

Karta