Skip to main content

Erzgebirge

ERZGEBIRGE - GEMYTLIGA TYSKLAND

6 dagar

En gemytlig resa i lugnt tempo där vi hänförs av vackra städer och en underbar natur. Vi bor i Oberwiesenthal som är Tysklands högst belägna ort i Erzgebirge, bergskedjan mellan Tyskland och Tjeckien, och gör besök på båda sidor om gränsen. Vi åker ånglok genom bergen och gruvtåg in i dem. Vi dricker brunn och smakar öl samt njuter av tillvaron. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Dessau

  Vi lämnar Skåne på morgonen för färd över Öresundsbron genom Danmark ner till Gedser. Här tar vi färjan till Rostock. Det finns gott om tid både till att äta och shoppa ombord innan vi kommer i land. Vi kör sedan söderut förbi Berlin till Dessau. Här väntar övernattning och middag på Radisson Blu Fürst Leopold Hotel. Ca 56 mil.

 • Dag 2: Dessau - Oberwiesental

  Efter frukost beger vi oss till Leipzig. Här gör vi en rundtur och får veta mer om stadens intressanta historia och sönerna Bach och Mendelsohn. Vi fascineras av den intressanta arkitekturen och den dynamik som staden utstrålar. Det blir även tid för egna strövtåg med möjlighet för lunch innan vi åker vidare till Tysklands högst belägna stad, kurorten Oberwiesenthal uppe i Erzgebirge, bara fem minuters färdväg från den tjeckiska gränsen. Här på nästan 1000 meters höjd på bergets sydsida ska vi bo tre nätter på Ahorn Hotel am Fichtelberg. Vi kommer att erbjuda utflykter varje dag men vill man hellre stanna kvar och vandra eller hyra en cykel så går det naturligtvis bra. Vi avrundar våra dagar med gemensam middag på hotellet. Ca 20 mil.

 • Dag 3-4: Erzgebirge - Karlsbad

  Vi börjar med att åka upp på toppen av Fichtelberg för att njuta av utsikten innan vi byter fordon och gör en ångtågsfärd från Oberwiesental till Cranzahl med Fichtelbergbahn. Turen varar ungefär en timme och går i 25km/h. Den erbjuder en vacker utsikt över landskapet inte minst när vi åker över Hüttenbach viadukten som är på 23 meters höjd.
  På eftermiddagen fortsätter vi med bussen genom den Sachsiska Silvervägen till Anneberg-Buchholz där vi besöker Markus Röhling Stollens Besucherbergwerk. Det gäller att klä sig varmt för temperaturen sjunker snabbt när vi tar gruvtåget in i berget. Vi åker 600 meter in i berget och får en bild från tiden när man bröt silver och kobolt här (mellan 1733-1857). Höjdpunkten är att se det 9 meter höga kvarnhjulet som fungerar och är en exakt kopia av det ursprungliga.

  En annan utflykt går till Karlsbad eller Karlovy Vary som det heter på Tjeckiska. Detta är den mest kända Tjeckiska kurorten och har lockat gäster som den ryske tsaren Peter den store att komma hit och dricka brunn. Här kan vi dricka brunn i upp till 12 olika källor. Det mineralrika vattnet håller en temperatur på mellan 40-70 grader och dricks oftast ur lokala muggar som säljs på stan. Utöver sitt vatten har staden blivit känd över hela världen för Moser kristallen, Carlsbad-poslin och örtlikören Becherovka. Vi stannar så man i lugn och ro kan njuta av den färgrika, vackra staden och kanske köpa med sig en souvenir hem. Färden går sedan vidare till det kungliga bryggeriet Krucovice för en rundvandring och provning av det mustiga ölet. Här har man bryggt öl sedan 1500-talet och idag tillhör man Heineken gruppen.
  På vägen tillbaka till Oberwiesental passar vi på att stanna till i den charmiga lilla staden Klasterec nad Ohri som ligger vackert vid floden Ohri. Här kan det vara skönt med en promenad runt torget och i den vackra slottsparken innan vi tar den sista etappen hem.
  Väl hemma på hotellet kan det vara skönt med ett dopp i poolen och en stund i bastun eller varför inte en härlig promenad i den vackra naturen.

 • Dag 5: Oberwiesental-Hildesheim

  När vi ätit frukost och kanske varit ute och sträckt lite på benen är det åter dags att packa bussen och resa norrut. Färden går nu genom det sägenomspunna Harz där de vackra korsvirkesstäderna ligger tätt. Vi gör ett stopp och tittar närmre på den vackra arkitekturen innan vi fortsätter genom den mäktiga skogen till Hildesheim. Här bor vi en natt på InterCity Hotel Hildesheim, där vi även avslutar dagen med en middag. Ca 40 mil.

 • Dag 6: Hildesheim-Hemorten

  Då var det dags att bege sig hemåt. Färden går förbi Hamburg och Lübeck upp till Puttgarden där vi tar färjan till Rödby. Vi fortsätter sedan upp genom Danmark till Öresundsbron och är åter i Skåne framåt kvällen. Ca 54 mil.

 • Allt detta ingår:

  Bussresa enligt program, övernattning i dubbelrum med halvpension. Utflykter, ånglokstur, gruvbesök och ölprovning. Bro-, väg- och färjeavgifter samt reseledarservice.

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Radisson Blu Fürst Leopold Hotel
Adress: Friedenspl. 30, 06844 Dessau-Roßlau, Tyskland Telefon: +49 340 25150 Ett modernt hotell i Dessaus centrum. De har en inbjudande restaurang samt bar. Gästerna erbjuds att koppla av på spa- och...

Övernattning dag 2 - 5

Ahorn Hotel am Fichtelberg
Adress: Karlsbader Str. 40, 09484 Oberwiesenthal, Tyskland Telefon: +49 37348 170 Ett vackrare läge får man leta efter. Här på Fichtelbergs sluttning ovanför Oberwiesenthal bara fem minuters färd från...

Övernattning dag 5 - 6

InterCity Hotel Hildesheim
Adress: Bahnhofspl. 2, 31134 Hildesheim, Tyskland Telefon: +49 5121 9134000 Ett mycket bra hotell vid centralstationen i Hildesheim. Hotellet har hiss, restaurang och konferensmöjligheter. Rummen har...